Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ Ε ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 26 χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη συμπλήρωση 26 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα παρακάτω:

«Οι εξελίξεις που σημειώνονται αυτό το διάστημα στο Κυπριακό με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Γενεύη, τις προκλητικές ενέργειες των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στα Στροβίλια, και την προκλητική αδιαφορία του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις που γίνονται, επιβεβαιώνουν ότι η υπόθεση της Κύπρου, πιασμένη στο δόκανο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, οδεύει σε οριστικό ενταφιασμό.

Το Κυπριακό είναι πρώτα απ' όλα ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μέρους ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους, που είναι μέλος του ΟΗΕ, από τα τουρκικά στρατεύματα. Επί είκοσι έξι χρόνια συνεχίζεται η κατοχή του 37% του νησιού και ντε φάκτο έχει επιβληθεί η διχοτόμησή του, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των συμφωνιών κορυφής Μακάριου - Ντενκτάς και Κυπριανού - Ντενκτάς. Σήμερα, αυτή η σημαντική διεθνής πλευρά του Κυπριακού έχει εγκαταλειφθεί και αντιμετωπίζεται πλέον σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στα «δύο μέρη», στις «δύο κοινότητες», με ταυτόχρονες εκκλήσεις προς τις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο (!) και να προχωρήσουν προς τη λύση του. Με αυτό τον τρόπο τα πράγματα ωθούνται εκεί που θέλει το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις προτάσεις των ΗΠΑ, από τη δήλωση της «Ομάδας των 8» χωρών στην Κολωνία, στις 20/6/1999, που συνιστούσαν διάλογο των «δύο μερών χωρίς προϋποθέσεις» αλλά και με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι (Δεκέμβρης 1999), όπου το Κυπριακό οδηγήθηκε στον οριστικό ενταφιασμό του. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος, με ή δίχως την ένταξή της στην ΕΕ, οδεύει προς τη θεσμική αποδοχή της διχοτόμησης και τη ΝΑΤΟποίησή της, στρώνοντας το έδαφος προς μια συνομοσπονδιακή λύση. Οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψε το Ελσίνκι, ενώ εκθέτουν τα κόμματα που θεώρησαν ως θετική εξέλιξη τις αποφάσεις αυτές που αλέθουν το Κυπριακό στις μυλόπετρες της «νέας τάξης» και ετοιμάζουν την οριστική ταφόπλακα μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση μιας ανεξάρτητης, ομόσπονδης, αδέσμευτης και αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, που θα εγγυάται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την ασφαλή διαβίωση των εγκλωβισμένων.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως και αυτές που σημειώνονται αυτό το διάστημα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζουν ταυτόχρονα την ανάγκη να οργανωθεί η λαϊκή πάλη σε κάθε χώρα και διεθνώς, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου κατά του ΝΑΤΟ και του νέου δόγματος δράσης του, κατά της παρουσίας του στην περιοχή.

Ας ακουστεί σήμερα ακόμα πιο δυνατά από τους λαούς και τα κινήματά τους το σύνθημα "Αντίσταση στη νέα τάξη" - "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός" - "Οχι στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ