Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Απειλές για «λουκέτο» στις ρωσικές βάσεις

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης για πιθανό περιορισμό του εφοδιασμού της Λευκορωσίας με ρωσικά καύσιμα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, χαρακτηρίστηκαν στη Λευκορωσία ως «μη φιλικό βήμα». Μάλιστα ο Νικολάι Τσεργκίνετς, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα διεθνή ζητήματα και την εθνική ασφάλεια του λευκορώσικου Κοινοβουλίου, υπογράμμισε πως «λαμβάνοντας υπόψη το ύφος και τη μορφή, τα λόγια του Βλ. Πούτιν έχουν είτε δικτατορικό χαρακτήρα, είτε χαρακτήρα τελεσιγράφου». Ο Λευκορώσος βουλευτής σημείωσε πως οι δηλώσεις αυτές δείχνουν πως «η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία του ενιαίου κράτους. Αυτή η κατάσταση, δίνει κάθε λόγο στη Λευκορωσία να σκεφτεί για αντίμετρα», με στόχο «τη διατήρηση της κυριαρχίας και της οικονομικής της ασφάλειας».

Ο ίδιος βουλευτής, ως πιθανό μέτρο απάντησης της Λευκορωσίας σημείωσε την πιθανή απομάκρυνση των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων από τη χώρα του.

Πάντως να σημειωθεί, πως στις 9 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση των προέδρων της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, όπου αναμένεται να εξεταστεί όλη η γκάμα των διαφορών στις σχέσεις των δύο χωρών, που οδηγούνται σε κρίση, μετά τον εκβιασμό των ρωσικών μονοπωλίων να αγοράσουν μεγάλο μέρος της κρατικής εταιρείας καυσίμων της Λευκορωσίας, με αντάλλαγμα να διατηρήσουν χαμηλά τις τιμές των ρωσικών καυσίμων.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ