Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μερικές σκέψεις για το λαϊκό κίνημα

Μπορεί να έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα από τις εκλογές, αλλά οι μετέπειτα εξελίξεις επιβεβαίωσαν το ΚΚΕ. Οπως το είχε προβλέψει, ο ουρανός σκοτείνιασε, τα σύννεφα πύκνωσαν και το ΠΑΣΟΚικό μπουρίνι ξέσπασε κι απειλεί να καταπνίξει ό,τι άφησε από τις οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών ομάδων. Η κυβερνητική επίθεση μέρα με τη μέρα σκληραίνει κι ο «ελληνικός λαός νιώθει να καταπιέζεται όλο και περισσότερο κάτω από το βάρος των αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών μέτρων».(«Ριζοσπάστης» 1/6).

Συνέπεια αυτών των εξελίξεων, είναι να παρουσιάζει η λαϊκή δυσαρέσκεια μια τάση επέκτασης και έντασης στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τα σημαντικά ζητήματα επικαιρότητας όπως είναι τα προβλήματα που γεννάει και συντηρεί η «νέα τάξη», οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που ξεσηκώνει το «νέο ΝΑΤΟ», τα προβλήματα των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχοαγροτών, της παιδείας, της υγείας και άλλα σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Η κυβέρνηση ξεθαρρεμένη από την απουσία αντίπαλου δέους, με τις ευλογίες του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του ΝΑΤΟ, προχωράει στην οργάνωση μιας πιο ανοιχτής επίθεσης ενάντια στην εργατική τάξη και στις άλλες λαϊκές ομάδες. Και μεθοδεύει συστηματικά την αντιμετώπιση της μαρξιστικής - λενινιστικής ιδεολογίας με στόχο την αποδυνάμωση της επιρροής του ΚΚΕ στους εργαζόμενους με άρνηση της πάλης των τάξεων, όπως δηλώθηκε και από τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές για να πετύχει το γκρέμισμα όλων των κατακτήσεων στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα που έχει πετύχει ο ελληνικός λαός με μακρόχρονους αγώνες και θυσίες, και με την παιδεία, την εκκλησία, τα ΜΜΕ και τον Τύπο προπαγανδίζει με διάφορους τρόπους την αστική ιδεολογία.

Το ΠΑΣΟΚ, μετά την επανεκλογή του, έχει κινήσει με γρήγορους ρυθμούς την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων βασικών οικονομικών μονάδων στρατηγικής σημασίας. Επίσης συμπιέζει και πάλι στις συλλογικές συμβάσεις τα ποσοστά αύξησης στα μεροκάματα και τις συντάξεις και βάζει φραγμούς στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όφελος των βιομηχάνων, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Και σ' αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση συμβάλλει στη ληστρική δραστηριότητα όλου του χρηματιστικού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Ακόμα σε θέματα που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραχωρεί ουσιαστικές αρμοδιότητες στους ΝΑΤΟικούς εταίρους, γεγονός που παραδέχτηκαν και υπεύθυνα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τη «συμμετοχή» της κυβέρνησης στην «εγκληματική επιδρομή», ενάντια στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας και με την άσκηση «Dynamic Mix - 2000» που η χώρα μας παραδόθηκε στη ΝΑΤΟική μπότα και καταπατήθηκε άλλη μια φορά από τη γερμανική.

Οσον αφορά, τώρα, για τα ζητήματα γενικότερης πολιτικής, δηλώνεται επίσημα πως η Ελλάδα σαν μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεσμεύεται να πειθαρχεί στις εντολές των Βρυξελλών και του «νέου δόγματος». Κι όλα αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού, δίχως τη δικιά του θέληση.

Σήμερα κάτω από αυτές τις δημιουργημένες συνθήκες για να μπορέσουμε να πετύχουμε πλατιές αγωνιστικές λαϊκές συσπειρώσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής και αντιδημοκρατικής λαίλαπας που έχει εξαπολύσει το ΠΑΣΟΚ, με την ανοχή και των άλλων αστικών κομμάτων, ενάντια στα συμφέροντα του λαού πρέπει οι λαϊκές μάζες να κατανοήσουν πως το «κοινωνικό κράτος» που διαφημίζει ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γίνει με καπιταλισμό. Και αυτό θα πραγματωθεί αν ενταθεί η ιδεολογική πάλη και όλοι οι εργαζόμενοι, οι αντιιμπεριαλιστές, και πρώτα-πρώτα η εργατική τάξη κρατήσουν την καθαρότητα της σοσιαλιστικής ιδεολογίας και δεν αφήσουν να διαστρεβλώνεται από εκείνους που έχουν συμφέρον να το κάνουν. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί πως το άπλωμα της σοσιαλιστικής ιδεολογίας συμβάλλει ώστε μεγάλες λαϊκές μάζες να απαγκιστρωθούν από όλα τα κοινωνικοϊστορικά παραμύθια, παλιά και νέα, της αστικής ιδεολογίας και να κατανοήσουν πως «κοινωνική πολιτική» με τις προγραμματικές αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν είναι δυνατή.

Αλλα η ιδεολογική πάλη είναι αναγκαία για να μπορέσει να καταπολεμηθεί η ηττοπάθεια, κι η μοιρολατρία που καλλιεργείται από το αστικό κράτος και να ενισχυθεί η αισιοδοξία, η μαχητικότητα του λαού και να συνειδητοποιηθεί η δύναμή του και η πεποίθησή του για τη δυνατότητα κατάκτησης της εξουσίας.

Ομως, πέρα από την ιδεολογική πάλη ο αγώνας του λαϊκού κινήματος έχει ανάγκη και από την οικονομική πάλη, που πρέπει να επεκταθεί και να ενταθεί. Αν και οι οικονομικοί αγώνες δε θίγουν τη βάση του καπιταλιστικού συστήματος και δε λευτερώνουν τους εργαζόμενους, τους φτωχοαγρότες και τους μικροεπαγγελματίες από την εκμετάλλευση της χρηματιστικής ολιγαρχίας, εντούτοις είναι απαραίτητοι και πρέπει να είναι ταξικά προσανατολισμένοι ενάντια στην επίθεση της άρχουσας τάξης, με διεκδικήσεις και στόχους πάλης που αντιστρατεύονται την πολιτική της. Γιατί συμβάλλουν στη συσπείρωση πλατιών λαϊκών μαζών, στη διαπαιδαγώγησή τους στην οργανωμένη πάλη και κάτω από προϋποθέσεις επιδρούν και στη διαμόρφωση ταξικής αυτοσυνείδησης. Και μ' αυτή την έννοια ο ρόλος της οικονομικής πάλης είναι ουσιαστικός μέσα στο λαϊκό κίνημα.

Σ' όλη την ιστορία του εργατικού κινήματος, είναι γνωστό, πως η οικονομική πάλη στάθηκε η υλική δύναμη που άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα σε ανώτερες μορφές πάλης. Στις σημερινές συνθήκες στον τόπο μας οι αγώνες για οικονομικές διεκδικήσεις αποτελούν ένα ζωντανό όπλο πάλης στα χέρια των εργαζομένων.

Τέλος, υπογραμμίζουμε πως οι σωστές εκτιμήσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μετεκλογικές συνθήκες είναι ώριμες για την οργάνωση και εντατικοποίηση της πολιτικής πάλης μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο. Οι πολιτικοί αγώνες είναι αναγκαίοι γιατί σαν ανώτερη μορφή ταξικής πάλης, μπορούν να αγκαλιάζουν όλες τις κοινωνικές ομάδες που είναι θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και συμβάλλουν αποφασιστικά στη συσπείρωσή τους ενάντια στο αστικό κράτος, αυτό είναι το κύριο, και στους επίσημους εκπροσώπους του, την κυβέρνηση. Στην ανάγκη προσφυγής στην πολιτική πάλη οδηγεί, τούτη την ιστορική στιγμή, η ίδια η ζωή που φανερώνει πως το αστικό κράτος με τα όργανά του και τους μηχανισμούς του είναι εκείνο που διατηρεί και στηρίζει τον καπιταλισμό. Η πολιτική πάλη γίνεται δύναμη που μπορεί να εναντιωθεί και να ανατρέψει το αστικό κράτος μόνο όταν η εργατική τάξη αποχτήσει αυτοσυνείδηση και συνειδητότητα σωστή για τα ταξικά της συμφέροντα, δηλαδή αποχτήσει ταξική πολιτική συνείδηση. Ο Β.Ι. Λένιν έλεγε: «Η συνείδηση της εργατικής τάξης δεν μπορεί να είναι αληθινή πολιτική συνείδηση, αν οι εργάτες δε μάθουν να απαντάνε σε όλες και σε κάθε είδους περιπτώσεις αυθαιρεσίας και καταπίεσης, βίας και θηριωδίας οποιεσδήποτε τάξεις κι αν αφορούν αυτές οι περιπτώσεις».

Για το λόγο αυτό χρειάζεται να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην οικονομική πάλη για τα συμφέροντα των εργαζομένων, την ιδεολογική πάλη για την αφομοίωση του μαρξισμού-λενινισμού και στον αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού, στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή εξωτερική πολιτική και σε ορισμένες περιπτώσεις για την εθνική ανεξαρτησία. Ο πολιτικός αγώνας που στοχεύει στην πολιτική εξουσία και στην ανατροπή του αστικού κράτους, εκδηλώνεται και πραγματώνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης κατάστασης. Το ξετύλιγμα δε της πολιτικής πάλης και οι μέθοδες που θα χρησιμοποιηθούν βρίσκονται σε στενή σχέση με τους κάθε φορά διαμορφούμενους αντικειμενικούς όρους, αλλά είναι επίσης καθημερινό μέλημα, προκειμένου η ταξική πάλη να ωριμάζει συνειδήσεις.

Στις σημερινές συνθήκες, τούτες οι τρεις μορφές πάλης που αποτελούν νομοτελειακό φαινόμενο όλων των ταξικών ανταγωνιστικών, εκμεταλλευτικών καθεστώτων, πρέπει να συνδυαστούν, να συντονιστούν και να ενταθούν για να γίνουν πιο αποτελεσματικές στην κατεύθυνση της πραγμάτωσης της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής αλλαγής, στο πέρασμα στο σοσιαλισμό, που ανοίγει το δρόμο για την οικοδόμηση του λαϊκού κράτους και την απολύτρωση από τα δεσμά της υποδούλωσης, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της κυριαρχίας της αστικής τάξης που υπηρετεί και εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα φανερά ή μασκαρεμένα αστικά κόμματα. Το λαϊκό μέτωπο είναι ο δρόμος που μπορεί να συμβάλλει στο άνοιγμα αυτής της προοπτικής.


Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ