Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Διολισθαίνει» στη συνομοσπονδία

Για «κράτη ομοσπονδίας» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο Ντενκτάς εκφράζει την ικανοποίησή του! Σιγήν ιχθύος από την ελληνική κυβέρνηση

Την ερχόμενη Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου θα αξιολογήσει τις «ιδέες» που υπέβαλε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο, ενόψει της δεύτερης φάσης των συνομιλιών στις 24 του μήνα. Ωστόσο, οι προτάσεις του ντε Σότο, όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος Κληρίδης παραδέχτηκε δε σχετίζονται με κανένα προηγούμενο έγγραφο του ΟΗΕ. Αντίθετα, ο Ντενκτάς δήλωσε ότι απαιτείται «μια σύντομη εργασία» για να ταυτιστούν οι εισηγήσεις του ντε Σότο με αυτές της τουρκικής πλευράς! Σύμφωνα με πληροφορίες στο έγγραφο που παρέδωσε ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στους Κληρίδη και Ντενκτάς γίνεται λόγος όχι για «κοινότητες», αλλά για «κράτη της ομοσπονδίας»(!), γεγονός που δικαιολογεί κάθε ανησυχία για το ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος φαίνεται ότι «διολισθαίνει», προφανώς με άνωθεν εντολή των ΗΠΑ, προς τη λογική της συνομοσπονδίας! Η ελληνική κυβέρνηση, αν και γνωρίζει πολύ καλά τόσο το περιεχόμενο των συνομιλιών όσο και τις προθέσεις των ΗΠΑ και του ΓΓ του ΟΗΕ, αποφεύγει να κάνει το παραμικρό σχόλιο και πολύ περισσότερο να εναντιωθεί σε αυτή την προδιαγεγραμμένη πορεία και άλλη μια φορά εναποθέτει τις ελπίδες της στους υπερατλαντικούς προστάτες.

Μαζικές παραβιάσεις

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, με επιστολή του στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που σημειώθηκαν από τις 7 μέχρι τις 29 Ιουνίου, καθώς και στις 3 και 5 Ιούλη.

Οι ενέργειες αυτές, αναφέρεται στην επιστολή, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα περί Κύπρου του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Ζακχαίος ζήτησε τερματισμό των παραβιάσεων και εξέφρασε την ευχή η Τουρκία να επιδείξει την αναγκαία θετική στάση. Η επιστολή κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

Παραμένει η ένταση στα Στροβίλια

Αστυνομικοί των βρετανικών βάσεων, τουρκικής καταγωγής, έχουν πυκνώσει τις περιπολίες τους, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τις κινήσεις των Ελληνοκυπρίων στην περιοχή, επιδεικνύοντας όμως πλήρη απάθεια για τη δράση του Αττίλα.

Το κατοχικό καθεστώς προγραμματίζει και εκδηλώσεις στα Στροβίλια, για την επέτειο της εισβολής, οι οποίες θα γίνουν στις 20 Ιούλη.

Από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελος Φλωράκης δήλωσε ότι η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα Στροβίλια και σε όλη τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Εμείς, είπε, δε διαπραγματευόμαστε, κάνουμε εισηγήσεις και εκτελούμε τις αποφάσεις που παίρνει η Πολιτεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ