Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Ζαχαρο-μπαστούνια για τους αγρότες

Ασύμφορες οι τιμές που θα δώσει η ΕΒΖ για την πρώτη ύλη παραγωγής βιοκαυσίμων

Πριν ακόμα καλά καλά ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μετατροπή των εργοστασίων Λάρισας και Ξάνθης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε μονάδες βιοαιθανόλης, φαίνεται πως το όλο εγχείρημα είναι στον αέρα. Πρώτα και κύρια, γιατί οι τιμές που θα δίνονται για την αγορά πρώτης ύλης, δηλαδή σε τεύτλα και σιτηρά, θα είναι - όπως φαίνεται - ασύμφορες για τους αγρότες. Και φαίνεται επίσης πως από όλο αυτό το σκηνικό που στήνει η κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμόσει τις ολέθριες αποφάσεις της νέας ΚΑΠ, δε θα ωφεληθούν σε τίποτα ούτε οι τευτλοπαραγωγοί ούτε οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ.

Οπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, που ανέλαβε τα παζάρια με τους διοικούντες της ΕΒΖ για λογαριασμό των παραγωγών, από την πλευρά των εκπροσώπων της βιομηχανίας ειπώθηκε ότι η προτεινόμενη τιμή για τα τεύτλα στα δύο νέα εργοστάσια, μετά από δύο χρόνια - αν λειτουργήσουν τότε - θα είναι 33,5 ευρώ ο τόνος και για τα σιτηρά θα προκύπτει μια τιμή γύρω στα 140 ευρώ το στρέμμα. Τιμές που είναι πολύ μικρότερες των σημερινών και για τα σιτηρά είναι πιο κάτω και από τιμές που ισχύουν για τις ποσότητες που πηγαίνουν για ζωοτροφές.

Παράλληλα, οι διοικούντες της ΕΒΖ ερίζουν με τους διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ για το πώς θα μοιραστούν τα ευρωαργύρια που θα δοθούν για το ξεπούλημα της μισής εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης και το κλείσιμο δύο εργοστασίων της ΕΒΖ. Η ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι της ΕΒΖ πρότειναν να αποδοθεί στους τευτλοκαλλιεργητές το ελάχιστο ποσοστό (10%) της ενίσχυσης της αναδιάρθρωσης, αντί του 50% που προτάθηκε από την πλευρά της. Αναφέρεται επίσης πως από την αποποίηση της ποσόστωσης, που αντιστοιχεί σε 159.000 τόνους ζάχαρης, η ΕΒΖ θα ωφεληθεί ποσό ύψους 118 εκατ. ευρώ, με το οποίο επιδιώκει να καλύψει την ίδια συμμετοχή της για το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Κι... ακόμα δε φάνηκαν πάρα πολύ καλά τα προβλήματα, οι επιπτώσεις, τα αδιέξοδα και το μαύρο μέλλον που επιφυλάσσει η νέα ΚΑΠ και στην προκειμένη περίπτωση ο νέος κανονισμός για τη ζάχαρη που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Το μόνο που γίνεται μέχρι τώρα και για κάμποσο καιρό ακόμα, είναι ότι θα συνεχίζεται από την κυβέρνηση και διάφορους παρατρεχάμενούς της η πολιτική αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης των αγροτών και των εργαζομένων στην ΕΒΖ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ