Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φορολογία συντάξεων αποδήμων

Με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζα κωδικοποιήθηκαν οι διατάξεις που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση των συντάξεων απόδημων Ελλήνων που εργάστηκαν στο εξωτερικό και έχουν επιστρέψει στη χώρα καθώς και ξένων υπηκόων που εργάστηκαν στην Ελλάδα και ζουν τώρα στο εξωτερικό. Η φορολόγηση των συντάξεων - στη βάση των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα με κάθε κράτος ξεχωριστά - γίνεται κατά βάση από τη χώρα διαμονής.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου αναφέρονται και τα παρακάτω:

  • Συντάξεις και άλλες παρόμοιες αμοιβές που καταβάλλονται σε κάτοικο συμβαλλόμενου κράτους, έναντι προηγούμενης εξαρτημένης απασχόλησης, φορολογούνται μόνο στο κράτος κατοικίας του δικαιούχου.
  • Σε ορισμένες συμβάσεις προβλέπεται ότι το δικαίωμα φορολόγησης ανήκει αποκλειστικά στο κράτος πηγής. Σε αυτή την περίπτωση δεν επιβάλλεται φόρος στην Ελλάδα.
  • Στην περίπτωση φορολόγησης και από τα δυο συμβαλλόμενα κράτη ο φόρος που παρακρατήθηκε στο κράτος - πηγή συμψηφίζεται στην Ελλάδα μέχρι το ποσό του φόρου που αναλογεί για το ίδιο εισόδημα στην Ελλάδα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ