Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στα σχέδια των κυρίαρχων κύκλων

Διαπιστώσεις από τη συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

Το μητροπολιτικό της ρόλο η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να τον επιτελέσει με όσο γίνεται λιγότερα κονδύλια από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Αυτή είναι η γενική διαπίστωση, μετά τη συζήτηση που έγινε αργά προχθές το βράδυ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι προτάσεις έργων για ένταξη στο Γ` ΚΠΣ που επεξεργάστηκαν τέσσερις επιτροπές αξιολόγησης.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος, στην εισήγησή του, περιέγραψε για μια ακόμη φορά το σχέδιο των κυρίαρχων κύκλων και της ΕΕ για το ρόλο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή. «Ο Νομός Θεσσαλονίκης, είπε, καλείται σήμερα να υλοποιήσει ένα βασικό πλαίσιο κατευθύνσεων και να δημιουργήσει τους αντίστοιχους κοινωνικούς συσχετισμούς που θα αποβλέπουν στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για το νομό, με σκοπό να γίνει κόμβος διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και επικοινωνιών, κέντρο παροχής υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών και παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας. Επίσης κέντρο οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών και κέντρο εξαγωγών -εισαγωγών».

Τη διαφωνία του για τις κατευθυντήριες γραμμές που περιέχονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2000 - 2006 εξέφρασε ο νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Μιχ. Σπυριδάκης, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι στην κατεύθυνση ανάπτυξης της περιοχής, αλλά της μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε κέντρο υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των μεγάλων ξένων μονοπωλίων. Σημείωσε ακόμη ότι δημιουργούνται έντονα προβλήματα ανισότητας και ανισοκατανομής μεταξύ κέντρου και περιφερειών, διευκρινίζοντας ότι από τα 20 περίπου τρισ. του Β` ΚΠΣ η Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας χρηματοδοτείται μόνο με 470 δισ., ενώ άγνωστο είναι το ποσό που αναλογεί στη Θεσσαλονίκη. Ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, Χρ. Κοσκινάς, διαπίστωσε ότι στο υπό συζήτηση πρόγραμμα υπάρχει μπλέξιμο κατευθύνσεων, δράσεων και έργων, προσθέτοντας ότι «καιρός είναι να αφήσουμε τα μεγαλεπήβολα και να ασχοληθούμε με τα τρέχοντα άλυτα προβλήματα».

Για ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού, όπου θα εντάσσονται οι προτάσεις που κατατίθενται, μίλησε ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχ. Τρεμόπουλος.

Τέλος, ο νομαρχιακός σύμβουλος Ζήσης Παπαδημητρίου υπενθύμισε ότι στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πέρσι δεν προσδιορίστηκαν οι ανάγκες του νομού, γεγονός που θα προσανατόλιζε πολύ πιο συγκεκριμένα τη συζήτηση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Επισήμανε ότι «θα πρέπει να αντισταθούμε στα σχέδια μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε Σιγκαπούρη των Βαλκανίων, γιατί αυτό θα σημάνει πολιτική εξάρτηση και ακόμη μεγαλύτερη αποβιομηχάνιση και αύξηση της ανεργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ