Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θύμισε εκδηλώσεις της ΕΠΟΝ!

Μια ζεστή πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ

Ζωντάνεψαν στιγμές από την πολιτική -πολιτιστική δράση της ΕΠΟΝ, στην τελευταία εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ
Ζωντάνεψαν στιγμές από την πολιτική -πολιτιστική δράση της ΕΠΟΝ, στην τελευταία εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ
Μια χαρούμενη, αγωνιστική γιορτή, οργάνωσε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα η ΠΕΑΦΕ στην αίθουσα Λογιστών, τιμώντας τους φίλους και συνεργάτες της, που βοηθούσαν ανιδιοτελώς στις εκδηλώσεις της χρονιάς που πέρασε και ιδιαίτερα στην παράσταση που έγινε πρόσφατα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ολοι μαζί, παλαίμαχοι της Αντίστασης και νεολαίοι, τραγούδησαν, χόρεψαν, άκουσαν ποιήματα και σύντομες αναφορές σε ιστορικούς σταθμούς της Αντίστασης και του ΔΣΕ, έδωσαν όμως και οι νέοι το στίγμα τους μιλώντας για τους σημερινούς αγώνες και τα αιτήματά τους.

Μετά την εισήγηση της προέδρου, Ελένης Μωραΐτου, ο Διονύσης και η Ρένα Χρηστακοπούλου, μέλη του ΔΣ της ΠΕΑΦΕ, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους τραγουδώντας μαζί με τον Κώστα Λάβαρη, που τους συνόδευε με το ακορντεόν του, τραγούδια του '40 και της Αντίστασης, αλλά και του ΔΣΕ. Η Γιωργία, εννέα χρόνων, το μικρότερο μέλος του καλλιτεχνικού ομίλου, απήγγειλε ποίημα για την Πίνδο, ενώ η αντιπρόεδρος της ΠΕΑΦΕ Φρόσω Κοττορού, ΕΠΟΝίτισσα, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ, μίλησε για το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό: «Η 28 Οκτώβρη 1940 και η 29 Οκτώβρη 1946, που δημιουργήθηκε ο ΔΣΕ, είναι φάροι στο δρόμο της Αντίστασης και ενάντια στην υποταγή», είπε. «Αυτές οι επέτειοι φέρνουν μηνύματα επίκαιρα για το λαό και τη νεολαία, αρκεί να απαλλαγεί από τα δεσμά της μοιρολατρίας και της υποταγής».

Μέσα από κείμενα του «Ρ», της 27ης Οκτώβρη που διαβάστηκαν, δόθηκε η σύγχρονη διάσταση των αγώνων, ενώ η Φλώρα, απεργός δασκάλα, απήγγειλε το ποίημα «Νιότη από τη Νιότη σου έπαιρνα». Σε μια εναλλαγή λόγου και μουσικής, ο Παντελής Μανταλόβας απήγγειλε το ποίημα που είπε ο Σικελιανός μπροστά στον τάφο του Παλαμά «Ηχήστε οι σάλπιγγες», ενώ διαβάστηκε και το «Βιαίως στρατολογημένος» του Σπήλιου που αναφερόταν στο ΔΣΕ. «Το γράμμα στον Πάμπλο Νερούντα» που είχε γράψει αφιερώνοντάς το στο Χιλιανό ποιητή (που ο Νερούντα το διάβασε μεταφρασμένο λίγο πριν φύγει από τη ζωή) απήγγειλε ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Μπάμπης Γκολέμας. Κι ύστερα: το τραγούδι του Φώτη Αγγουλέ «Ωρα καλή συνταξιδιώτες».

Δυο νέες γυναίκες, η διδάκτωρ Παιδαγωγικής Κυριακή Καμαρινού και η Δώρα Βασιλοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, έκλεισαν τις ομιλίες αναφερόμενες στα σημερινά αιτήματα των εκπαιδευτικών και των σπουδαστών.

Αναγνωρίζοντας την πολύμορφη προσφορά στη δράση της Οργάνωσης, η ΠΕΑΦΕ βράβευσε το δάσκαλο Μουσικής και συνεργάτη της Κώστα Λάβαρη, προσφέροντάς του συμβολικό δώρο το βιβλίο «Πολεμάμε και τραγουδάμε» της Μαρίας Δημητριάδη - έκδοση της ΠΕΑΕΑ. Το βιβλίο παρέδωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ Νίκος Καραντηνός, σημειώνοντας πόσο «δυνατή ήταν αυτή η βραδιά που ζωντάνεψε την πρόσφατη ιστορία μας - που πρέπει να μπει στα βιβλία και να τη μαθαίνουν στα παιδιά στο σχολείο».

Τέλος, τα μέλη του νεανικού χορευτικού συγκροτήματος της Βαγγελιώς Λύτρα χόρεψαν, ανεμίζοντας τα κόκκινα μαντίλια τους «τα παιδιά της Σαμαρίνας», ενώ στο συρτό που ακολούθησε πήρε μέρος όλο σχεδόν το ακροατήριο, νέοι και ηλικιωμένοι με επικεφαλής την πρόεδρο της ΠΕΑΦΕ Ελένη Μωραΐτου. Το κρασί μαζί με τα μεζεδάκια ακολούθησαν σε μια «δεξίωση», όπου αυτή η «ανθρώπινη» εκδήλωση έφερε ακόμα πιο κοντά παλιούς συναγωνιστές και τους νεαρούς συνεχιστές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ