Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Πληρώνουν τα χρεωστικά του εργολάβου

Πριν λίγες μέρες, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε ρεπορτάζ για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε συνταξιούχος από τη Λάρισα - ο Νίκος Κόκκος - από τον οποίο το ΙΚΑ είχε κατασχέσει το διαμερισματάκι του, λόγω των ασφαλιστικών εισφορών που χρωστούσε, όχι ο ίδιος, αλλά ο εργολάβος που κατασκεύασε την πολυκατοικία, στην οποία βρίσκεται και το δικό του διαμέρισμα. Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι, μετά τα δημοσιεύματα, η Διεύθυνση Ασφάλισης Εσόδων του καταστήματος του ΙΚΑ στη Λάρισα, είχε προβεί σε άρση της κατάσχεσης του σπιτιού του συνταξιούχου, του οποίου, όμως, τα βάσανα δεν τέλειωσαν, καθώς μετά την πρωτόδικη καταδίκη του σε 7 μήνες φυλάκιση, έχει μπροστά του και το Εφετείο.

Σε απάντηση, όμως, για το δημοσίευμα που έστειλε στην εφημερίδα μας το Γραφείο Τύπου του ΙΚΑ , φαίνεται να επιμένει ότι καλώς τιμωρήθηκε ο συνταξιούχος, αφού έτσι ορίζει ο νόμος (!) Αναφέρει, συγκεκριμένα ότι, σύμφωνα με το νόμο, «υπόχρεος για τις οικοδομικές εργασίες, όσον αφορά την καταβολή των υπέρ ΙΚΑ εισφορών είναι ο κύριος του ανεγειρομένου, επισκευαζομένου, μεταρρυθμιζομένου κλπ. κτίσματος» και «ως κύριος, ή κύριοι θεωρούνται, κατά τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, οι κύριοι της οικοδομής, δηλ. οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου, επί του οποίου ανεγείρεται η οικοδομή (Αρειος Πάγος 239/76)». Και επισημαίνει ότι «το ΙΚΑ δύναται να προβαίνει στη λήψη όλων των προβλεπομένων αναγκαστικών και άλλων μέτρων είσπραξης των απαιτήσεών του, που, στην προκειμένη περίπτωση, προκύπτουν από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές για τις οποίες ο κάθε συνοικοπεδούχος - συνεργοδότης ευθύνεται (σύμφωνα με τα προαναφερθέντα) εις ολόκληρο με την προσωπική του περιουσία.» Στην ουσία, δηλαδή, το ΙΚΑ, στηριζόμενο στο νόμο, επιχειρεί να εισπράξει τις οφειλές του εργολάβου, κατάσχοντας την ιδιοκτησία που αποκτήθηκε από οικοπεδούχους, μέσω αντιπαροχής. Να σημειωθεί ότι η σχετική νομοθεσία άλλαξε από το 1999 και έκτοτε, σε παρόμοιες περιπτώσεις, το ΙΚΑ στρέφεται κατά του εργολάβου που ανήγειρε την οικοδομή για να εισπράξει τις οφειλές, αλλά επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση έλαβε χώρα πριν την αλλαγή του νόμου, το ΙΚΑ εφαρμόζει τη νομοθεσία που ίσχυε παλιότερα.

Στην ίδια, μάλιστα, απάντησή του προς το «Ρ», το ΙΚΑ αποκαλύπτει ότι για την ίδια οικοδομή στη Λάρισα έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμερισμάτων σε άλλους τρεις ιδιοκτήτες, ενώ, παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική διαδικασία με κατηγορούμενους και τους δέκα οικοπεδούχους της πολυκατοικίας! Φαίνεται, λοιπόν, ότι το ΙΚΑ δεν κάνει πίσω όταν έχει να κάνει με φτωχούς ανθρώπους - οι οποίοι, μάλιστα, καλούνται να πληρώσουν τα χρέη άλλου - ενώ δεν κάνει τίποτα για να εισπράξει τις εισφορές των μεγάλων εργοδοτών, οι οποίοι παρακρατούν και τις εισφορές των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ