Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολιτισμός - όπλο υπέρ της ειρήνης και ενάντια στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα

«Ειρήνη και πολιτισμός ενάντια στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα». Η φράση αυτή, στο πανό της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, έδωσε το στίγμα της μεγάλης συναυλίας που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, με πρωταγωνιστές τους Θάνο Μικρούτσικο και Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τους χιλιάδες νεολαίους και το λαό της πόλης. Πρωταγωνιστές μιας μόνο σκηνής του διαρκή αγώνα ενάντια στη δολοφονική Νέα Τάξη Πραγμάτων, που ματοκυλά τα Βαλκάνια για να καταληστέψει τον πλούτο τους και να υποτάξει τους λαούς.

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, ένωσαν τη φωνή τους και τραγούδησαν «δε θα περάσει ο φασισμός». Χειροκρότησαν τους δύο καλλιτέχνες που στρατεύτηκαν στον αγώνα για την ειρήνη και μέσα από τη μεγάλη περιοδεία τους ανά την Ελλάδα, στέλνουν το μήνυμα αντίστασης στην κυρίαρχη «κουλτούρα» του κατεστημένου.

Η μουσική βραδιά μετατράπηκε σε ένα «κατηγορώ» προς τους Ευρωαμερικανούς ιμπεριαλιστές, τους αυτόκλητους «προστάτες» των λαών. Τα λόγια του Β. Παπακωνσταντίνου, πνιγμένα μέσα στον ηλεκτρικό ήχο, έφεραν μπροστά τις εικόνες της φρίκης: «Επειτα απ' το μεγάλο μπουμ χίλιοι φακοί να κάνουν ζουμ, πλάνα ωραία της καταστροφής, με φωτιές και σάρκες, να τα δεις...». Και το σύνθημα της νεολαίας υπέδειξε τους ενόχους: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Επί δυόμισι ώρες, ο Θ. Μικρούτσικος και ο Β. Παπακωνσταντίνου βρίσκονταν σε διαρκή διάλογο με το κοινό, μέσα από τα τραγούδια τους. Από το «Θάλασσα στη Σκάλα», «Φοβάμαι», «Σταυρό του Νότου», «Διαίρεση», «Εμπάργκο».

Την πραγματικά εντυπωσιακή συμμετοχή της νεολαίας σημείωσε με δήλωσή του ο Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Ν. Ζώκας: «Δείχνει ότι η νεολαία και ο λαός της πόλης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης και ένωσε τη φωνή του μαζί με τη φωνή μας και κυρίως με τη φωνή των καλλιτεχνών». Και χρησιμοποιώντας ένα στίχο του Θ. Μικρούτσικου, τόνισε: «"Η πόρνη η ιστορία" δεν κατάφερε να ξεσκίσει τα οράματα του λαού και της νεολαίας, για ειρήνη, φιλία και συνεργασία των λαών. Δεν κατάφερε να κάμψει τον αγώνα ενάντια στη ΝΑΤΟική επιβολή, ενάντια στη μετατροπή της περιοχής σε ιμπεριαλιστικό προτεκτοράτο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μη ζήσουμε στην καταχνιά της δολοφονικής Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Τη συμμετοχή της νεολαίας σχολίασε και ο Θάνος Μικρούτσικος, σημειώνοντας πως είναι σημαντική και από πολιτική και από καλλιτεχνική πλευρά. Η παρουσία της εδώ, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι στοιχείο που μαρτυρά πως υπάρχει αντιπολεμική συνείδηση. Ενώ περιγράφοντας το μήνυμα που στέλνουν μέσα από τις συναυλίες που πραγματοποιούν σε συνεργασία με τις Επιτροπές Ειρήνης, επισήμανε πως έχουν ιδιαίτερα πολιτική σημασία: «Ο νέος τρόπος ζωής που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, θέλει και τη δική του "κουλτούρα". Αυτή την υποκουλτούρα, την εμπορευματοποιημένη τέχνη, την μπανάλ, η οποία προβάλλεται πια καθολικά και απ' όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από τα δελτία ειδήσεων των υποτιθέμενων σοβαρών καναλιών κλπ. Το γεγονός ότι εμείς κάνουμε επί της ουσίας μια αντίσταση με μια άλλη τέχνη - όχι μόνο εγώ και ο Βασίλης, αλλά και άλλοι συνάδελφοί μας - νομίζω πια στις μέρες μας δεν είναι μόνο καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά έχει και πολιτική διάσταση», ανέφερε ο Θ. Μικρούτσικος.

Οι δύο καλλιτέχνες συνεχίζουν το ταξίδι τους σε συνεργασία με τις Επιτροπές Ειρήνης και την Πολιτιστική Παρέμβαση. Επόμενοι σταθμοί τους θα είναι ο Βόλος και η Πάτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ