Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδικάζεται η σύλληψη Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων

Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράφουν σχετικό κείμενο, μετά από πρωτοβουλία της προέδρου της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου και του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσανδράκη

Τη σύλληψη του εκδότη και πέντε δημοσιογράφων της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αβρούπα» καταδικάζουν, σε κείμενο διαμαρτυρίας, 37 ευρωβουλευτές απ' όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζητούν από τις τουρκικές αρχές την άμεση απελευθέρωσή τους.

Οπως ανακοινώθηκε, η πρωτοβουλία ανήκει στη Γερμανίδα πρόεδρο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου Μέχντιλντ Ρότε και στον αντιπρόεδρο της επιτροπής, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσανδράκη.

Το κείμενο διαμαρτυρίας έχει ως εξής:

«Το καθεστώς τουρκικής κατοχής της Β. Κύπρου προχώρησε στη σύλληψη, με την κατηγορία της κατασκοπίας, του Σενέρ Λεβέντ, εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας "Αβρούπα", καθώς επίσης των Αλί Οσμάν και Χαρουν Ντενιζκά, δημοσιογράφων, του Μεχμέτ Ιναντσί, φωτορεπόρτερ, της Πέμπε Τουρουντσού, υπαλλήλου της "Αβρούπα" και του συζύγου της Βαστι Τουρουντσού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συλλήψεις αυτές δεν ήταν υπό την επίβλεψη των τοπικών τουρκοκυπριακών αρχών κατοχής, αλλά από τις τουρκικές στρατιωτικές αρχές.

Ο Σενέρ Λεβέντ, και η εφημερίδα "Αβρούπα" αντιπροσωπεύουν μια ελεύθερη φωνή στα κατεχόμενα εδάφη, που εκφράζει την πραγματική συνείδηση των Τουρκοκυπρίων.

Πρόσφατα, η "Αβρούπα" δημοσίευσε υλικό για περιπτώσεις πολιτικής καταπίεσης από το 1957 μέχρι τώρα, που εμπλέκει πρόσωπα που είναι τώρα στην εξουσία. Ο κ. Ντενκτάς είχε κάνει αγωγή στην εφημερίδα και ζητούσε ως αποζημίωση το ποσό των 250.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η "Αβρούπα" δημοσίευσε πληροφορίες για αυτοκτονίες ανάμεσα στους νεοσύλλεκτους στρατιώτες, καθώς και την έξωση μιας οικογένειας από το σπίτι της για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος διαμονής του στρατιωτικού προσωπικού.

Σαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις συλλήψεις, οι οποίες παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της ελευθεροτυπίας και που αποβλέπουν στο να σιγήσουν κάθε ελεύθερη φωνή, να συνθλίψουν την αντιπολίτευση και να επιβάλουν την καταπίεση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση της Τουρκίας, που είναι υπεύθυνη για την κατεχόμενη περιοχή της Βόρειας Κύπρου, να διατάξει την άμεση απελευθέρωσή τους».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Φρανσίς Βουρτζ έστειλε επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νικόλ Φοντέν, και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα, με την οποία ζητά την παρέμβασή τους στην τουρκική κυβέρνηση για την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων δημοσιογράφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ