Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Στόχος η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Ι. Τζεμ: «Ο καθένας μετέφερε τις απόψεις του για το Κυπριακό»!

ΟΧΡΙΔΑ.-

Με την κοινή διαπίστωση ότι, παρά τα επιμέρους προβλήματα, το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη ένα χρόνο μετά την υιοθέτησή του προχωρεί, αλλά μένουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών, που πραγματοποιήθηκε χτες στην πόλη της Οχρίδας, οργανωμένη από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ελληνας υπουργός Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να διευρύνει τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες του Συμφώνου Σταθερότητας με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως για παράδειγμα η συνεργασία των χωρών της Βαλκανικής σε επίπεδο Κοινοβουλίων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, νεολαίας, κουλτούρας και αθλητισμού. Επίσης πρότεινε, και έγινε αποδεκτό από όλους τους συμμετέχοντες, να υπάρξει συνεργασία των χωρών της περιοχής στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με αφορμή τις πυρκαγιές που πυρπολούν αυτή τη στιγμή σχεδόν ολόκληρα τα Βαλκάνια. Από την πλευρά της Τουρκίας ο υπουργός Ισμαήλ Τζεμ πρότεινε την άμεση παροχή βοήθειας εκ μέρους της χώρας του προς την Ελλάδα για τις πυρκαγιές που αντιμετωπίζει.

Στο πολιτικό επίπεδο ο κ. Παπανδρέου πρότεινε να προσκληθούν στο πλαίσιο της διαβαλκανικής πρωτοβουλίας αντιπρόσωποι των Αλβανών και των Σέρβων του Κοσσόβου σε μία απευθείας συζήτηση με τις βαλκανικές χώρες και παράλληλα να ανοίξει ευρύς διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, περιλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης στη Σερβία, αλλά και το Μαυροβούνιο.

Στόχος όλων αυτών των προτάσεων, όπως τόνισε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, είναι οι βαλκανικοί λαοί να πάρουν στα χέρια τους την ευθύνη των εξελίξεων που συντελούνται στην περιοχή, δυναμώνοντας έτσι τη βαλκανική φωνή προς τη διεθνή κοινότητα(!).

Στη Σύνοδο της Οχρίδας συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Ρουμανίας και επίσης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Κροατίας που συμμετέχουν ως παρατηρητές, ενώ παρών ήταν και ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας Μπόντο Χόμπαχ, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.

Από τους υπόλοιπους υπουργούς της Συνόδου, από την πλευρά της Αλβανίας ο Πασκάλ Μίλο ζήτησε την αύξηση της βοήθειας για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία, ενώ από την πλευρά της Βουλγαρίας η Ναντέζντα Μιχαήλοβα ζήτησε τη σύντομη παροχή υποστήριξης για την εφαρμογή ορισμένων προγραμμάτων του Συμφώνου Σταθερότητας, με στόχο εκείνα που βρίσκονται σε προτεραιότητα να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Ισμαήλ Τζεμ μεταξύ άλλων αντιτάχθηκε στη χρήση ορισμένων όρων που καθιερώθηκαν πρόσφατα, όπως ανατολικά και δυτικά Βαλκάνια, ή τον προσδιορισμό «πρώην» σε κάθε περίπτωση, καθώς αυτά, όπως είπε, δεν εκφράζουν και δε βοηθούν την προσπάθεια ένταξης των χωρών της περιοχής στις ευρωατλαντικές δομές.

Αλλα θέματα που απασχόλησαν τους ομιλητές ήταν η συνεργασία στον τομέα της οικονομίας και του εμπορίου και επίσης σε θέματα που αφορούν την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, των τρομοκρατικών ενεργειών και της λαθραίας διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, εξάλλου, σημαντικές ήταν ορισμένες διμερείς ανεπίσημες συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της περιοχής και στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρουσα ήταν η συνάντηση που είχαν ο Ελληνας υπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, η οποία μάλιστα διήρκεσε πάνω από μισή ώρα.

Οπως δήλωσε ο Ελληνας υπουργός, στη συνάντηση αυτή έγινε ευρεία ανασκόπηση των επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν αυτή τη στιγμή τις δύο χώρες και «όπως ήταν φυσικό συζητήθηκε και το θέμα της Κύπρου, για το οποίο ο καθένας μετέφερε τις απόψεις της χώρας του»(!).

Ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης συναντήσεις με τον Αλβανό ομόλογό του Πασκάλ Μίλο και την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχαήλοβα, ενώ είχε παράλληλα την ευκαιρία για μια σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βασίλ Τουπούρκοφσκι.

Αργότερα ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι στη συνάντησή του με τους αξιωματούχους της ΠΓΔΜ συζήτησε θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών και βεβαίως το θέμα του ονόματος, για το οποίο όπως δήλωσε διαπίστωσε ότι υπάρχει θετική διάθεση για την εξεύρεση μιας λύσης, που όμως δεν έχει ακόμα βρεθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ