Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Εγγράφονται νέα επεισόδια στο σίριαλ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η συλλογή υπογραφών για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες», αυτό αποφάσισε χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της η συνοδική επιτροπή των αρχιερέων που έχει συσταθεί για το θέμα των ταυτοτήτων, και αποδέχτηκε η Ιερά Σύνοδος. Με την απόφαση αυτή εξασφαλίζεται η συνέχεια στο σίριαλ των ταυτοτήτων και των στοιχείων που αυτές θα φέρουν και δίνονται προς χρήσιν οι «ενέσεις» που είναι απαραίτητες για να συνεχιστεί ο αποπροσανατολισμός του λαού από τα πραγματικά του προβλήματα και ο διχασμός του, σε ανούσια από κάθε άποψη, ζητήματα.

Σύμφωνα, με τα όσα ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, «η συλλογή των υπογραφών θα αποτελεί το μέσο με το οποίο θα υποχρεωθεί η Πολιτεία να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος βάσει των προβλεπομένων άρθρων του Συντάγματος».

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προτάσεις που υπέβαλε η Επιτροπή των Αρχιερέων, γίνεται λόγος «για συλλογή υπογραφών διά των οποίων θα εκφράζεται η επιθυμία Ελλήνων πολιτών, όπως διεξαχθεί δημοψήφισμα διά την προαιρετική αναγραφήν ή μη του θρησκεύματος εις τα νέα Δελτία Ταυτοτήτων, συμφώνως προς τα διατάξεις του άρθρου 44 του Συντάγματος».

Παράλληλα προτείνουν να συγκροτηθεί Οργανωτική Επιτροπή από Αρχιερείς, η οποία θα αναλάβει το συντονισμό της όλης προσπάθειας. Καθώς και επιτροπή από νομικούς και ειδικούς οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την εγκυρότητα της διαδικασίας της συλλογής των υπογραφών.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Ιερόθεος, διευκρίνισε, ότι «η σύσταση των ξεχωριστών Επιτροπών από Αρχιερείς και νομικούς αποφασίστηκε από την Ιερά Σύνοδο προκειμένου να διαφυλαχτεί η διαφάνεια, αλλά και η πληρότητα στη διαδικασία συλλογής των υπογραφών, η οποία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο».

Νέες δηλώσεις Χριστόδουλου

Εξάλλου χτες, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, από τη Νάξο όπου βρέθηκε, προχώρησε σε νέες δηλώσεις, συνεχίζοντας να τροφοδοτεί την ένταση μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι σήμερα η εκκλησία διώκεται, όπως διώκονταν οι πρώτοι χριστιανοί... Πρόσθεσε ότι η «εκκλησία δεν έχει σκοπό να διχάσει τον κόσμο και δε στρέφεται εναντίον κανενός κόμματος».

Σ' άλλο σημείο, αναφέρθηκε στο «κοσμικό φρόνημα», που όπως είπε: «λοιδορεί και εκθέτει τους ανθρώπους που έχουν πίστη στο Χριστό και είναι μέλη της εκκλησίας». Και αμέσως μετά φρόντισε να... εμψυχώσει τους παρευρισκόμενους στο χώρο της εκκλησίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μην ανησυχείτε όμως. Να θυμάστε πως είναι μακάριοι εκείνοι που θα εκδιωχθούν από τους ανθρώπους εξαιτίας της πίστης στο όνομα του θεού».

Επιστολών συνέχεια...

Νέες επιστολές του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, με παραλήπτες κορυφαία πρόσωπα του πολιτικού βίου της χώρας, ήρθαν χτες στο φως της δημοσιότητας. Ετσι μετά την επιστολή προς τον Μ. Εβερτ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καρφί», ο αρχιεπίσκοπος, στο πρόσφατο παρελθόν, είχε στείλει επιστολές στον Ανδρέα Παπανδρέου, στον Κώστα Σημίτη αλλά και στον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Η δημοσιοποίηση των επιστολών, από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο ιεράρχης ήταν διαρκώς αναμεμειγμένος με τα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Και συγχρόνως ανατρέπει τις φανερές διαθέσεις και επιδιώξεις που είχαν δείξει κυβερνητικά στελέχη να εκμεταλλευτούν το θέμα για να πυροδοτήσουν εκ νέου την ένταση, τόσο με τον αρχιεπίσκοπο όσο και με τη ΝΔ.

Σύμφωνα, πάντα με το «Καρφί», στην επιστολή προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία χρονολογείται το 1989, ο τότε μητροπολίτης Δημητριάδος, «τον εμψυχώνει, κάνει έμμεση αναφορά ακόμη και στο ειδικό δικαστήριο, υπενθυμίζοντας τη γνωστή ρήση Καραμανλή ότι τους πολιτικούς τούς στέλνουν στο σπίτι τους, αλλά όχι στα δικαστήρια», ενώ σ' άλλο σημείο δείχνει να λέει ο Χριστόδουλος «εσείς οι φωτισμένοι πολιτικοί δώστε άλλο αέρα στην πολιτική ζωή του τόπου».

Η επιστολή προς τον Κ. Σημίτη, στάλθηκε το '96 όταν κέρδισε τις εκλογές, και σύμφωνα με την εφημερίδα, εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για τον πρωθυπουργό, και συγκεκριμένα φέρεται να του λέει «ότι είναι ένας έντιμος άνθρωπος, καλός τεχνοκράτης». Υπάρχει και δεύτερη πρόσφατη επιστολή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που τον «αναγνωρίζει ως πολιτικό με "όραμα", σε αντίθεση με τους πολιτικούς που έχουν μόνο "όνειρα"».

Η επιστολή προς τον Ακ. Τσοχατζόπουλο, στάλθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «όταν έχασε τη μάχη της διαδοχής και πάλι με τα καλύτερα λόγια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ