Σάββατο 4 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κομμένη η συζήτηση για τα λαϊκά αιτήματα

Καμία παρέκκλιση από τη λιτότητα και του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή στις 21 Νοέμβρη

Στον Καιάδα ρίχνει η κυβέρνηση κάθε δίκαιο οικονομικό αίτημα των λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της λεγόμενης δημοσιονομικής σταθερότητας και της μείωσης των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού. Το μήνυμα αυτό στέλνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αρνούμενο να συζητήσει «οποιοδήποτε θέμα εισοδηματικής πολιτικής πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις», οι οποίες δεν αναμένεται να γίνουν μετά από 3-4 μήνες (Γενάρης -Φλεβάρης 2007). Με άλλα λόγια η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην περεκκλίνει ούτε κατά κεραία από τα προγράμματα λιτότητας. Αυτή η τακτική τους έχει να κάνει και με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κλείσει από τώρα κάθε συζήτηση γύρω από οικονομικά αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων. Η πολιτική αυτή υπαγορεύεται από την ΕΕ.

Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται η έκθεση φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δε θα απέχουν κατά πολύ από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν που αφορούν σε όλα τα κράτη - μέλη θα συζητηθούν την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη στα συμβούλια Εκοφίν και Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με δηλώσεις κύκλων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο προϋπολογισμός έτους 2007 θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 του Νοέμβρη. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (περιλαμβάνει νέα κλίμακα, νέους φορολογικούς συντελεστές αλλά και αναπροσαρμογές στις φοροεκπτώσεις, που θα «πιάσει» τα εισοδήματα του 2007), θα ανακοινωθεί μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Συνάντηση Αλογοσκούφη - Γκαργκάνα

Ενόψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε χτες με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνα. Η πολιτική συνεχών ανατιμήσεων στα επιτόκια του ευρώ που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - εκτός από τη ραγδαία επιβάρυνση των υπερδανεισμένων λαϊκών στρωμάτων - επιβαρύνει και την εξυπηρέτηση του επίσης υπέρογκου κρατικού χρέους της Ελλάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου, κάθε αύξηση κατά 0,25% του βασικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος με ακόμη 70 εκατ. ευρώ. Οι ευρωτραπεζίτες προαναγγέλλουν και μια ακόμη αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25 εκατοστιαίες μονάδες, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο Δεκέμβρη του 2006. Θα πρόκειται για την έκτη στη σειρά ισόποση αύξηση. Μετά και από αυτό η σωρευτική αύξηση θα φτάσει αισίως τις 1,5 μονάδες με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διαμορφώνεται σε 3,50% από 2% που ήταν το Δεκέμβρη του 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ