Κυριακή 5 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Να μη χαμηλώσουμε το ανάστημά μας...

Μήνυμα ανυποχώρητης συνέχισης του αγώνα απευθύνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προς κάθε δάσκαλο, νηπιαγωγό, καθηγητή, επισημαίνοντας το περιεχόμενο που πρέπει να έχει αυτός ο αγώνας και τους σταθμούς δράσης τους επόμενους μήνες

«Ο άνεμος του αγώνα φυσάει μέσα μας, δεν ημερεύει και δεν πρέπει να κοπάσει, αλλά να γίνει φλόγα, πυρκαγιά, "για να γενούνε οι σκιές του φως και τα σκοτάδια λάμψη", όπως φωνάζει ο Χικμέτ από την άλλη άκρη του Αιγαίου»...

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απευθύνει μήνυμα προς κάθε δάσκαλο και καθηγητή δηλώνοντας ανεπιφύλακτα: «Οι εκπαιδευτικοί μαζί με το λαό συνεχίζουμε ανυποχώρητα στους δρόμους του αγώνα».

Στο μήνυμά του το ΠΑΜΕ τονίζει:

«Ο αγώνας που ξεκίνησε δεν είναι ένα απλό συμβάν, ένα σίριαλ με έξι επεισόδια και μεγάλη τηλεθέαση, για να ξεχαστεί μετά από τριάντα ή δεκατέσσερις μέρες. Η απεργία αυτή, που αρχικά ήταν έκφραση μιας συσσωρευμένης δυσαρέσκειας στο χώρο της Παιδείας, κατάφερε να ζωντανέψει το πέτρινο δάσος της αδράνειας, στην οποία μας είχαν οδηγήσει οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των εκπαιδευτικών και άλλων συνδικάτων. Βέβαια, κάποιες απ' αυτές τις ηγεσίες φαντάζουν πρωτοστάτες, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού τους εξακολουθεί να υπάρχει η σκοπιμότητα να επιδιώκουν ψηφοθηρικά εύσημα και συνδικαλιστικά ένσημα από το δικομματισμό σε προεκλογικές περιόδους.

Πρώτη φορά, δεν ήταν μόνο οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι φοιτητές που πάλευαν, αλλά μαζί τους και οι εργάτες και η κοινή γνώμη, που αρνήθηκε να "αυτοματιστεί", και όλα αυτά τα πρωτόγνωρα τρόμαξαν τους δικομματικούς μανδαρίνους (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) και τα ΣΥΝεταιράκια τους, γι' αυτό και προσπαθούν με κάθε τρόπο ο αγώνας αυτός να σταματήσει, να μην έχει συνέχεια και καμιά προοπτική με αυτά τα - απειλητικά για την κυρίαρχη πολιτική - χαρακτηριστικά.


Πολλοί βιάζονται να γνωμοδοτήσουν ότι η ιστορία αυτή ήταν κάτω απ' το χώμα, υπόγειο ρεύμα που ξεθύμανε. Εμείς, αντίθετα, βλέπουμε βλαστούς και ρίζες, που αν αφεθούν στις καιρικές συνθήκες της συναίνεσης και του βολέματος δε θα 'χουνε ζωή και μέλλον, θα μαραθούν. Γι' αυτό και η συνέχιση του αγώνα με ταξικούς όρους, παλλαϊκή φυσιογνωμία και αντεπίθεση σε όλο το φάσμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, είναι αυτό που θα δώσει καρπούς και οι αντίπαλοι το τρέμουν».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών επισημαίνει στη συνέχεια:

«Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Χρειάζεται η ανασύνταξη των δυνάμεων της ρήξης. Το πρόπλασμα του παλλαϊκού μετώπου πρέπει να γίνει πλάσμα και εφιάλτης τους, τα αιτήματα και τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης να φωτιστούν και να προβληθούν, να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν, να συνεγείρουν εκπαιδευτικούς και λαό.

Να γίνει συνείδηση και πίστη όλων ότι:

  • Η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου σε όλα τα πεδία θα συνεχιστεί. Γι' αυτό και πρέπει να απαντήσουμε με πολυμέτωπα πυρά στο πολυκέφαλο τέρας των αναδιαρθρώσεων που επιτίθεται ανελέητα
  • Ο αγώνας για την Παιδεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για την εργασία, το μεροκάματο, τη σύνταξη, την Υγεία, τον Πολιτισμό, για μιαν άλλη ζωή, με νόημα, και μιαν άλλη κοινωνία, στην υπηρεσία του ανθρώπου και των πραγματικών του αναγκών, υλικών και πνευματικών
  • Η μόνη απάντηση στο σχολείο και την εκπαίδευση της αγοράς και των επιχειρήσεων είναι το ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο, συνέχεια μιας δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και προϋπόθεση για την επαγγελματική ειδίκευση σε δημόσιες και δωρεάν "μεταλυκειακές" επαγγελματικές σχολές ή στην ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Αγωνιζόμαστε για να καταργηθούν οι τεχνητές διακρίσεις σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και τις επαγγελματικές σχολές πριν τα δεκαοχτώ, να καταργήσουμε τελικά τις μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες
  • Η σκηνοθετημένη - από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ - επιχείρηση χυδαίας σπίλωσης των μαθητικών αγώνων και των εκπαιδευτικών σαν "προαγωγών" παραβατικών φαινομένων πρέπει να μας βρει ενωμένους σαν μια γροθιά. Μεμονωμένα φαινόμενα που υποθάλπονται από τους εμπόρους των ΜΜΕ, παρουσιάζονται σαν γενική κατάπτωση της νεολαίας με στόχο την όξυνση του αυταρχισμού και της αστυνόμευσης της σχολικής ζωής για μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Επειδή δε θέλουμε να υπάρχουν διαχωρισμοί σε πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους δασκάλους, μόνιμους, αναπληρωτές, ωρομίσθιους, δημόσιους, ιδιωτικούς, παλεύουμε για την ταξική ενότητα όλων αυτών όπως και με την υπόλοιπη εργατική τάξη και το λαό
  • Οσο επιτρέπουμε να διαχειρίζονται τους αγώνες μας αφερέγγυες ηγεσίες και "τηλεοπτικοί ψευτο-επαναστάτες", οι αγώνες θα αποχυμώνονται σαν τα σταφύλια της οργής, χωρίς να πιούμε ούτε σταγόνα κρασί από τ' αμπέλι της μέθης για τον αυριανό μας κόσμο, που θέλουμε ο παλμός του να χτυπά -όμορφος από την αρχή - στα μέτρα της καρδιάς
  • Ο αγώνας θα είναι μακρόχρονος, σκληρός, επίμονος και επίπονος. Γι' αυτό και ανακαλούμε στο καλεντάρι της μνήμης τους αμέσως επόμενους σταθμούς της διαδρομής».
Νοέμβρης 2006

Μετά την προχτεσινή απεργία και το συλλαλητήριο των 16άρηδων, που «συντονίζουν εφηβεία, όνειρο και πραγματικότητα», το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί:

«Να ενημερώνουμε διαρκώς γονείς, φορείς, εργατικά συνδικάτα, να τους πείσουμε για την αναγκαιότητα της κοινής μας δράσης και του παλλαϊκού μετώπου για την Παιδεία.

9 του Νοέμβρη: Ολοι ξανά μαζικά και ενωτικά στις απεργίες και στους δρόμους. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, να απαντήσουμε ξανά σ' αυτούς που μας θέλουν θεατές, πως ο αγώνας δε σταματά. Να αποκαλύψουμε αυτούς που στην καρδιά των αγώνων προσκαλούν σε στημένους διαλόγους (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) αναγορεύοντας τη διά βίου κατάρτιση - ανεργία σε κοινωνικά δικαιώματα για να υπηρετήσουν τους σκοτεινούς σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ για την εκπαίδευση.

Να απαιτήσουμε πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων στους Διδασκαλικούς Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

17 του Νοέμβρη: Το Πολυτεχνείο Ζει! Ολοι στην πορεία, εργάτες, αγρότες, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί. Με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές και στον ιμπεριαλισμό. Ζωντανεύουμε έτσι, όσο ποτέ, το επίκαιρο και αδικαίωτο μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη. Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία! Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη λαϊκή!

Δεκέμβρης 2006

Μήνας έγκρισης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Η καταδίκη του συνόλου της οικονομικής πολιτικής - υπερκέρδη για το κεφάλαιο, ανέχεια για το λαό - δεν πρέπει να είναι επετειακή τουφεκιά, όπως μέχρι τώρα συνέβαινε με τις ξέπνοες, εθιμοτυπικές διαμαρτυρίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Ιδιαίτερα φέτος ο ταξικός προϋπολογισμός μειώνει δραματικά τις κρατικές δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Πολιτισμό, για να προωθήσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων, την επιχειρηματική λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων και τη διεύρυνση της ιδιωτικής εκπαίδευσης με σχολειά της Εκκλησίας και άλλων ιδιωτικών συμφερόντων. Γι' αυτό πρέπει να συναντήσει την παλλαϊκή αντίσταση και κατακραυγή.

Σχεδόν σίγουρα τον ίδιο μήνα ανοίγει το Ασφαλιστικό-Συνταξιοδοτικό (διάλογοι & συναινέσεις) με άμεσο στόχο την παραπέρα αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και μέχρι τον ερχόμενο Μάη την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, την ισοπέδωση δηλαδή παροχών και δικαιωμάτων.

Γενάρης 2007

Καλή χρονιά για όλους! Κακή για την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που φρόντισαν να παραπέμψουν το κόκκινο πανί της εκπαιδευτικής κοινότητας και του λαού, τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16, στα τέλη του μήνα αυτού. Επειδή όλοι λίγο-πολύ καταλαβαίνουν τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση, γι' αυτό και πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους ταιριάζει. Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό. Με συλλογικές αποφάσεις, κινητοποιήσεις να αφήσουμε την αναθεώρηση στα χαρτιά και στο συρτάρι του δικομματισμού. Και έπεται αγώνων συνέχεια... Μέχρι το τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους».

Το μήνυμα του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προς κάθε δάσκαλο, νηπιαγωγό, καθηγητή καταλήγει με το κάλεσμα- προτροπή:

«ΝΑ ΜΗ ΧΑΜΗΛΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ. ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ, με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, της μόρφωσης, της δουλιάς και του αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ