Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Νέος αρχιεπίσκοπος ο Πάφου Χρυσόστομος

Ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος Β΄ είναι ο νέος αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος εξασφάλισε 73 από τις 131 ψήφους.

Ο Χρυσόστομος έθεσε ως προτεραιότητά του το «εθνικό ζήτημα», σημειώνοντας ότι είναι πρώτιστο θέμα για όλους και διαβεβαίωσε ότι πάντοτε θα συνεργάζεται με τη νόμιμα εκλεγμένη κυπριακή κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, η Εκκλησία δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στα πολιτικά.

Οσον αφορά στη σχέση και συνεργασία του με τον επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο, που τον στήριξε στην εκλογική διαδικασία, υπογράμμισε ότι θα υπάρχει στενή συνεργασία, ενώ, όπως έγινε γνωστό, οι δύο ιεράρχες έχουν υπογράψει μυστική συμφωνία, όπου καθορίζονται οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες του καθενός και όπως τόνισε ο επίσκοπος Κύκκου δεν είναι προς δημοσιοποίηση. Την εν λόγω συμφωνία υπέγραψαν και οι μητροπολίτες Μόρφου και Κιτίου και οι χωρεπίσκοποι Τριμυθούντος Βασίλειος και Αρσινόης Γεώργιος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαραυγή», η συμφωνία αυτή, που καθιστά τον Νικηφόρο ρυθμιστή της Ιεράς Συνόδου, προβλέπει, μεταξύ άλλων: Αμεση τροποποίηση του Καταστατικού της Εκκλησίας ώστε ο αρχιεπίσκοπος και οι μητροπολίτες να εκλέγονται από την Ιερά Σύνοδο. Η Ιερά Σύνοδος να γίνει 17μελής. Δημιουργούνται νέες μητροπόλεις. Οι απόψεις της Εκκλησίας στα εθνικά θέματα θα εκφράζονται από τον αρχιεπίσκοπο σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ