Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΠΕ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Διαφώνησαν στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων

Με 66 ψήφους υπέρ και 22 λευκά υπερψηφίστηκε από την ΚΠΕ του ΣΥΝ η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για τα αποτελέσματα των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών, αφού προηγουμένως είχε συγκεντρώσει τα πυρά της εσωκομματικής μειοψηφίας που τη χαρακτήρισε μονομερή και γεμάτη σκοπιμότητες, αλλά και του προέδρου του κόμματος Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος σε μια προσπάθεια να σφραγιστεί η συνεδρίαση από συναίνεση δήλωσε πως η εισήγηση χρειάζεται βελτίωση και συνέστησε «να μη μιλάμε για δικαίωση γραμμών».

Διευκρινίζοντας την επιλογή του «λευκού», στελέχη της τάσης των ανανεωτών δήλωσαν ότι τα όποια θετικά αποτελέσματα «δε συνιστούν αποτέλεσμα της λεγόμενης αριστερής στροφής και του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιτυχία της εκλογής των δημάρχων μας βασίζεται στη μεγάλη τους πλειονότητα σε ψηφοδέλτια ευρύτατων πολιτικών και κοινωνικών συνεργασιών, που είχαν μάλιστα τη δημόσια αντίθεση και την άρνηση υποστήριξής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ». Στη γραμμή αυτή εξάλλου κινήθηκαν αρκετοί απ' όσους τοποθετήθηκαν στην ΚΠΕ, μεταξύ των οποίων και επικεφαλής ψηφοδελτίων.

Αίσθηση και δυσαρέσκεια προκάλεσε η πρόταση του Αλ. Αλαβάνου για ριζική ανανέωση της ηγεσίας του ΣΥΝ, με ονομαστική αναφορά σε νέα στην ηλικία στελέχη, τα οποία αρχικά θα στελεχώσουν την εκλογική επιτροπή της Κουμουνδούρου. Ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να ζητήσει σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου για τη νομιμοποίηση μιας τέτοιας επιτροπής. Ο ίδιος άλλωστε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ χαρακτήρισε συντηρητικό κατάλοιπο στην αριστερά το σεβασμό στην ιεραρχία.

Οι αντιδράσεις στην πρόταση Αλαβάνου ήταν έντονες από στελέχη όλων των τάσεων, που διαβλέποντας πρόθεση παραμερισμού τους τόνιζαν ότι δεν προηγήθηκε καμία συνεννόηση στα αρμόδια όργανα. Πιο δηκτικός ο εκ των ανανεωτών Δ. Χατζησωκράτης έκανε λόγο για «λογικές Γιώργου Παπανδρέου».

Για μια ακόμη φορά η ομιλία του Αλ. Αλαβάνου ήταν εμποτισμένη από αντιΚΚΕ δηλητήριο. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έφτασε να ισχυριστεί ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ καταδίκασαν την πολιτική του κόμματός τους ψηφίζοντας στο δεύτερο γύρο υποψηφίους του ΣΥΝ. Ισχυρίστηκε ότι κεντρικός στόχος της προεκλογικής καμπάνιας του ΚΚΕ ήταν ο ΣΥΝ και πως «ούτε καν κάποιο από τα δύο κόμματα του δικομματισμού δε στράφηκε με τέτοια επιθετικότητα και με τόσο μεγάλες προσβολές ενάντια στο ΣΥΝ. Μεγάλο μέρος της καμπάνιας του ΚΚΕ στόχευε στη μείωση των δυνάμεων του ΣΥΝ». Στόχος, βέβαια, του ΚΚΕ ήταν και παραμένει κατά κύριο λόγο η μείωση των δυνάμεων του δικομματισμού, ο οποίος είχε κάθε λόγο να μην επιτίθεται στο ΣΥΝεταιράκι του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απεναντίας διακηρυγμένος στόχος του ΣΥΝ ήταν και είναι το χτύπημα του ΚΚΕ, ή, όπως κομψά οι ίδιοι το διατυπώνουν, η «ανατροπή των συσχετισμών στην αριστερά».

Μάλιστα ο Αλ. Αλαβάνος προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις συνεργασίες του ΣΥΝ με το δικομματισμό και να απαντήσει έτσι στη σχετική «κριτική του ΚΚΕ», έφτασε να εξομοιώσει τις συνεργασίες αυτές με τον «τρόπο που οι φοιτητές των αριστερών παρατάξεων σήμερα συνεργάζονται με την ΠΑΣΠ για το άρθρο 16»!

Τέλος, ο Αλ. Αλαβάνος θέλοντας να απαντήσει στη φημολογία περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, η οποία ευνοείται από το νέο εκλογικό νόμο, δήλωσε ότι ο ΣΥΝ «δεν είναι συμπλήρωμα κανενός». Προ ολίγων ημερών όμως είχε χαρακτηρίσει «ενδιαφέροντα τον προβληματισμό» του εκδότη της «Ελευθεροτυπίας» Θ. Τεγόπουλου, ο οποίος με άρθρο - παρέμβασή του προέτρεπε σε κοινοβουλευτική συνεργασία των δύο κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ