Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κορυφώνονται τα παζάρια

Κορυφώνονται τα παζάρια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας καθώς αύριο οριστικοποιείται η έκθεση της Κομισιόν, η οποία, εκτός απροόπτου, θα αποφεύγει να προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας, παραπέμποντας το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη.

Ενόψει των αποφάσεων αυτών διαμορφώνονται συμμαχίες και μπλοκ. ΗΠΑ, Βρετανία, φιλανδική προεδρία, Ιταλία, Ισπανία εργάζονται πυρετωδώς υπέρ ενός δήθεν συμβιβασμού, που θα επιτρέπει όμως τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Ενστάσεις και αντιρρήσεις διατυπώνουν Βερολίνο και Παρίσι, που αφήνουν να εννοηθεί ότι τάσσονται υπέρ μιας εταιρικής σχέσης, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα θελήσουν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις αυτές στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον άλλο μήνα.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ, η οποία κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να μετακινηθεί στο θέμα της «αναγνώρισης» της Κύπρου διότι αλλιώς θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στις περαιτέρω σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια της Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung»: «Οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα, εάν η Αγκυρα δεν άρει τους εμπορικούς περιορισμούς και δεν αναγνωρίσει την Κύπρο. Διαφορετικά, θα προκύψει μια πολύ σοβαρή κατάσταση». Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν η ίδια αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Μέρκελ τόνισε: «Η ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει. Δε θα είναι μια απλή υπόθεση, τύπου "ας αφήσουμε τα πράγματα να συνεχίζονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα με το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης"».

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν έσπευσε χτες να εκφράσει την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας ότι είναι έτοιμος να τροποποιήσει τον τουρκικό ποινικό κώδικα ώστε η Τουρκία να εναρμονιστεί με την ΕΕ ως προς την ελευθερία της έκφρασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ