Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΗΓΟΙ ΓΕΕΘΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Συνδιαχείριση στο Αιγαίο για το καλό του ΝΑΤΟ

Τη διεύρυνση και επέκταση της ελληνοτουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας, με γνώμονα, βέβαια, τους σκοπούς και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά υπό το μανδύα της ενίσχυσης της «αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δρομολόγησαν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, του Τούρκου αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ και των επαφών που είχε με τον Ελληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών «έγινε ανασκόπηση και αξιολόγηση της εφαρμογής του στρατιωτικού μέρους των ήδη συμφωνημένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και, στο πλαίσιο αυτό, διερεύνηση των τεχνικών μέτρων μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητάς τους». Ολα αυτά βέβαια, ώστε να δημιουργηθεί τα κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης για την προώθηση των νεοταξικών σχεδίων στην περιοχή που σχεδιάζονται στα ΝΑΤΟικά επιτελεία.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν μέτρα για τη «βελτίωση των τεχνικών μέτρων για την ασφάλεια των πλόων και των πτήσεων». Αν και δε δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για τη «συνεργασία» στα ζητήματα του Αιγαίου, είναι γεγονός ότι το όλο πλαίσιο που διαμορφώνεται αποτελεί το άλλοθι για την προώθηση στο Αιγαίο ενός είδους ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης υπό την αμερικανοΝΑΤΟική επικυριαρχία.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η προώθηση της δημιουργίας:

- Κοινής Διακλαδικής Μονάδας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, «με σκοπό τη συμμετοχή της σε αποστολές υποστηρίξεως ειρήνης».

- Κοινής χερσαίας δύναμης, «με σκοπό να συμμετέχει, εφόσον απαιτηθεί, στις επιχειρήσεις της Δυνάμεως Αμέσου Επεμβάσεως του ΝΑΤΟ (NRF)».

- Κοινής Διακλαδικής Δύναμης Υποστήριξης - Μεταφοράς Κοινής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών / Ανθρωπιστικής Βοήθειας, «η οποία να δύναται να επιχειρεί σε ευρύ φάσμα αποστολών και περιοχών».

Αποφασίστηκε, ακόμα, η ανταλλαγή επισκέψεων εργασίας των αρχηγών των Κλάδων των ΕΔ των δύο χωρών, καθώς και διοικητών άλλων επιπέδων διοικήσεως. Ανταλλαγή επισκέψεων και ανάπτυξη καλών σχέσεων στο προσωπικό το οποίο υπηρετεί στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, στη Θράκη. Συνεργασία και αμοιβαία ανταλλαγή προσωπικού, στο πλαίσιο των ανεπτυγμένων ναυτικών μονάδων του ΝΑΤΟ, καθώς και συνεργασία για τις «περιφερειακές απειλές και ιδιαίτερα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ