Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟική άσκηση στην Πελοπόννησο

Από παλιότερη ΝΑΤΟική άσκηση
Από παλιότερη ΝΑΤΟική άσκηση
Σε εξέλιξη βρίσκεται και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Νοέμβρη, η μεγάλης κλίμακας ΝΑΤΟική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου «SPARTAN HAMMER» («Σπαρτιατική Σφύρα»). Πρόκειται για μια γενική δοκιμή των ΝΑΤΟικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (ΗΠ), δηλαδή ακόμα και των συστημάτων παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών, η οποία «έχει σαν σκοπό να ελέγξει και να προωθήσει τις δυνατότητες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ που έχουν σχέση με τη διακλαδική ανταλλαγή πληροφοριών ΗΠ, σε πραγματικό χρόνο».

Ουσιαστικά πρόκειται για ενεργοποίηση του δόγματος του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» σε ηλεκτρονικό επίπεδο. Σκοπός της δοκιμής, όπως αναφέρεται, είναι «να δοκιμαστεί η ικανότητα των χωρών του ΝΑΤΟ, στη συλλογή, επεξεργασία και διακίνηση δεδομένων ηλεκτρονικών εκπομπών οπλικών συστημάτων (πχ εκπομπές ραντάρ) με σκοπό την υποστήριξη επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου». Επίσης «από τη δοκιμή θα εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα, τα οποία έχουν σαν σκοπό τη βελτιστοποίηση των μεθόδων ανταλλαγής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι δυνάμεις άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ να έχουν άμεση και επίκαιρη κοινή εικόνα του πεδίου της μάχης».

Η δοκιμή αυτή γίνεται με τη συμμετοχή προσωπικού 1.000 ατόμων και μέσων από 12 χώρες του ΝΑΤΟ (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Καναδά, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τσεχία και Πολωνία), 16 ΝΑΤΟικών φορέων, 36 μαχητικών αεροσκαφών, 9 πολεμικών πλοίων, συστημάτων αεράμυνας, ραντάρ και πολλαπλών μέσων επικοινωνιών. Τα μέσα της δοκιμής αναπτύσσονται κυρίως στην περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ τα συμμετέχοντα αεροσκάφη θα επιχειρούν από ελληνικά, ιταλικά και γαλλικά αεροδρόμια.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα ΝΑΤΟική άσκηση, με επίκεντρο την Πελοπόννησο, και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της προηγούμενης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την οποία ο ελληνικός λαός έχει πείρα από την ενεργό συμμετοχή στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή και διευκόλυνση με κάθε μέσο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ. Η πολιτική της ΝΔ κινείται στην ίδια ρότα με την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες».

Καταλήγοντας, τονίζεται: «Ανεξάρτητα από τις όποιες συμβατικές ή άλλες υποχρεώσεις υπάρχουν για την Ελλάδα, με συμφωνίες που έχουν υπογράψει διαδοχικά τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, αυτές δεν πρέπει να τηρηθούν, αφού συμβάλλουν και οδηγούν σε ανάφλεξη και σε νέες εστίες πολέμου και εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ