Τρίτη 1 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΟΥΝΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΕΝΓΚΕΝ
Αγώνας να μην εφαρμοστεί η Σένγκεν

- Πρόσφατα, στη Βουλή, ψηφίστηκε η γνωστή Συμφωνία Σένγκεν. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

- Πράγματι στις 11 Ιούνη με τις ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - υπερψήφισαν 142 και καταψήφισαν 80 - κυρώθηκε η Συμφωνία Σένγκεν. Ομως, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, αφού μια τέτοια συμφωνία με την οποία εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε τρίτους - σε σχέση με τους πρόσφυγες, το άσυλο κλπ. - σύμφωνα με το Σύνταγμα θα έπρεπε να κυρωθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή από 151, όπως υπογράμμισε το ΚΚΕ. Μετά την ψήφιση της Σένγκεν, τώρα μπαίνουμε στο στάδιο υλοποίησής της. Θα γίνει η πλήρης εγκατάσταση του εξοπλισμού και η στελέχωσή των υπηρεσιών, οπότε θα αρχίσει η τροφοδοσία του κεντρικού υπολογιστή με τα δεδομένα των φακέλων των Ελλήνων πολιτών. Οι κυβερνητικοί ιθύνοντες δεν εφαρμόζουν ούτε το νόμο που ψήφισαν (ν. 2472/97), υποτίθεται για προστασία των πολιτών από το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Αυτός ο νόμος, με βάση τον οποίο θα γίνεται η "βρώμικη δουλιά", προβλέπει - ως "φύλλο συκής" ουσιαστικά - τη δημιουργία κάποιας "Αρχής" που θα εποπτεύει το φακέλωμα, για την προστασία, υποτίθεται, του πολίτη. Ομως, ενώ δε συγκροτήθηκε ακόμα αυτή η "Αρχή", ξεκινούν (από 1ης Ιούλη) την τροφοδοσία της Σένγκεν με την εποπτεία κάποιου Εισαγγελέα... Προχωρούν χωρίς καν να κρατάνε τα προσχήματα!

- Πώς μπορεί ο λαός να βάλει φρένο στην εφαρμογή της Σένγκεν;

- Κατ' αρχάς τη Συμφωνία της Σένγκεν πρέπει να τη δούμε σαν στοιχείο των αντιδημοκρατικών κατασταλτικών μηχανισμών, που οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν για να να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα τους, για την καταστολή του λαϊκού κινήματος. Ως Επιτροπή κατά της Σένγκεν πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα κινητοποίησης του λαού για τον περιορισμό των συνεπειών και, γιατί όχι, για την αποτροπή της εφαρμογής στην πράξη του ν. 2472/97 και της Σένγκεν. Παρά την απαράδεκτη στάση αποδοχής που κρατούν οι πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, ΑΔΕΔΥ, η Επιτροπή μας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός και οι φορείς του, για να μην προχωρήσει η εφαρμογή της τρομοκρατικής Συμφωνίας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ενημέρωση του λαού, τι προβλέπει και πόσο επικίνδυνη για τις ελευθερίες των πολιτών και των εργαζομένων, ειδικότερα, είναι η Συμφωνία Σένγκεν.

- Τι αντιδράσεις μπορεί να υπάρξουν άμεσα;

- Μπορούν και πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι Ενώσεις Νομικών, Συνταγματολόγων, Δικαστών κ. ά., οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και, πρώτα από όλους ο ΔΣΑ, καθώς γνωρίζουν και για την αντισυνταγματικότητα της Σένγκεν, και του ν. 2472/97, και για τους κινδύνους που συνεπάγεται η εφαρμογή τους για τους πολίτες. Πρέπει να αντιδράσουν οι μαζικές οργανώσεις, πολιτιστικοί φορείς, οι αντιστασιακές οργανώσεις κλπ. Οι πνευματικοί άνθρωποι και οι φορείς τους, με το δικό τους τρόπο, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του κινήματος κατά του φακελώματος, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη εμπειρία των Γάλλων διανοουμένων. Τελικά πρέπει όλοι μαζί, Επιτροπή και μαζικοί φορείς, να ξεκινήσουμε καμπάνια ενημέρωσης και οργανωμένης αντίδρασης στα άνομα σχέδιά τους. Ο αγώνας τώρα αρχίζει ουσιαστικά.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ