Τρίτη 1 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Εκεί που συγκροτήθηκε η Κυβέρνηση του Βουνού

Πενήντα τρία χρόνια από την πρώτη Σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης

Κάθε σπιθαμή πάνω στην ευρυτανική γη είναι ποτισμένη με αίμα. Κάθε βράχος, κάθε λόφος, πόλη και χωριό είχαν μετατραπεί σε μετερίζια αγώνα και λευτεριάς. Πάνω σε τούτη τη γη, η Ελλάδα αναπνέει λεύτερη στα "μαύρα" χρόνια της φασιστικής κατοχής. Η Κοινότητα Κορυσχάδες, κομμάτι αυτού του τόπου, γίνεται ο χώρος στον οποίο θα εκφραστεί η λαϊκή βούληση. Σε τούτο το χωριό, έμελλε να γραφτεί μια χρυσή σελίδα του ένδοξου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας. Μέσα σε αυτά τα άπαρτα βουνά, έγινε πριν 53 χρόνια από τις 14 μέχρι της 27 Μάη του 1944 η πρώτη Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Συγκροτήθηκε η κυβέρνηση του Βουνού, η πιο δημοκρατική κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος.Το Εθνικό Συμβούλιο ενέκρινε και το "ψήφισμα των Κορυσχάδων", που ήταν ο καταστατικός χάρτης της αγωνιζόμενης Ελλάδας. Αυτό το ψήφισμα αποτέλεσε το πιο προοδευτικό, φιλολαϊκό Σύνταγμα, που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα στη χώρα μας.

Την Κυριακή το πρωί, στο Δημοτικό Σχολείο των Κορυσχάδων, εκεί που έλαβε μέρος το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο, έγινε εκδήλωση μνήμης και τιμής γι' αυτήν την ξεχωριστή ιστορική στιγμή. Το ίδιο σχολείο σήμερα φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό από εκείνες τις μέρες και ο κόσμος που το επισκέπτεται έχει τη δυνατότητα να δει μοναδικές φωτογραφικές εικόνες από εκείνη την εποχή. Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τους χαμένους συναγωνιστές και αμέσως μετά ο πρόεδρος της Κοινότητας Κορυσχάδων Χαρ. Μαυρίκας τόνισε στο χαιρετισμό του: "Σήμερα τιμάμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που πάλεψαν για εθνική ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και λαϊκή κυριαρχία".

Μέτωπο για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Λουκάς Γκούνης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του τόνισε: "Οπως τότε, στη φασιστική κατοχή, έτσι και σήμερα οι κομμουνιστές πρωτοστατούν, παλεύουν για να συγκροτήσουν μια νέα πολιτική, κοινωνική συμμαχία. Ενα νέο, σύγχρονο ΕΑΜ. Παλεύουν να οικοδομήσουν ένα νέο λαϊκό μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Ενα μέτωπο, που μπορεί να οδηγήσει σε μια λαϊκή εξουσία, όπως τότε στην Ελεύθερη Ελλάδα. Μια εξουσία που να εκπροσωπεί και να εκφράζει πραγματικά τα λαϊκά συμφέροντα της ολιγαρχίας, της ΕΕ των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών. Σήμερα, εδώ στις Κορυσχάδες, τιμούμε τη μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης και δίνουμε την υπόσχεση να συνεχίσουμε σταθερά και αταλάντευτα τον αγώνα τους για ειρήνη, δικαιοσύνη, δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία".

Ο Σπ. Διλιντάς, μέλος του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, τόνισε μεταξύ άλλων: "Αν για την εθνική παλιγγενεσία του 1821 η Συνέλευση της Επιδαύρου έβαλε τα θεμέλια στη διακυβέρνηση του αναγεννώμενου κράτους που φέρνει τη σφραγίδα του ξεσηκωμένου λαού, η 14η του Μάη 1944 και οι Κορυσχάδες ξεχωρίζουν γιατί ήταν η μέρα που πάνω στα λευτερωμένα εδάφη μας, το πρώτο κυρίαρχο λαϊκό σώμα, το Εθνικό Συμβούλιο, πήρε σάρκα και οστά. Ηταν η ενσάρκωση της απόφασης του λαού να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα, σύμφωνα με την κυρίαρχη θέλησή του, χωρίς τις ύποπτες συμβουλές και τις ωμές επεμβάσεις των ξένων. Αυτή η θέληση εκφράστηκε και με τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου κάτω από επικίνδυνες συνθήκες για να ψηφίσει. Μάλιστα, αυτοί που ψήφισαν στις εκλογές του 1944 ξεπέρασαν ακόμα και το ποσοστό των εκλογών του 1936. Το ΕΑΜ και ο λαός που το συγκροτούσε βρήκε στο Εθνικό Συμβούλιο τη δικαίωση των ως τότε σκληρών αγώνων του για εθνική λευτεριά, λαοκρατία, εθνική ενότητα".

Στην εκδήλωση, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η γγ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Τραυματιών - Αναπήρων και Θυμάτων του ΔΣΕ Χρ. Γκόγκογλου,ενώ συνεχίστηκε με τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ να τραγουδάει αντάρτικα τραγούδια. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, ενώ λίγο αργότερα ο κόσμος κράτησε ενός λεπτού σιγή, τραγούδησε "Επέσατε θύματα αδέρφια εσείς..." και τον Εθνικό Υμνο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από τις ΝΕ Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας του ΚΚΕ, πλήθος Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και πολλά Παραρτήματα Επιτροπών Ειρήνης από όλη την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ