Τρίτη 1 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Εργαλεία στα χέρια των μεγιστάνων του πλούτου

Διήμερο συνέδριο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

"Η διεθνοποίηση της οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής, αν και μπορεί να φέρει σε άμεση επικοινωνία τους λαούς, ουσιαστικά δρα αντίθετα. Η κοινωνικοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο συνυπάρχει με την αποξένωση, διαφορετικά η κατάσταση στα Βαλκάνια δε θα ήταν αυτή που είναι. Η κυριαρχία των μεγιστάνων του πλούτου, το κυνήγι των αγορών και των κερδών υποτάσσει τους λαούς και τα ΜΜΕ γίνονται καλό εργαλείο στα χέρια τους γι' αυτή την υποταγή. Γι' αυτό και τα ίδια τα ΜΜΕ γίνονται τεράστιες επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίου της επικοινωνίας. Επιδρούν στην κοινωνική συνείδηση, που τείνει να μετατρέπει τους ανθρώπους σε υποχείρια των σχέσεων που προάγουν την παθητική υποταγή, την αποξένωση και την αλλοτρίωση, αλλοιώνοντας αξίες και ιδανικά, αποσιωπώντας εθνικούς πολιτισμούς και την πολιτιστική κληρονομιά των λαών, προπαγανδίζοντας τον κοσμοπολιτισμό και παρουσιάζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των λαών σαν αιτίες εθνικιστικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, προβάλλοντας τέλος τον πλουτισμό σαν υπέρτατο αγαθό και το κυνήγι του σαν σκοπό της ζωής".

Αυτά τόνισε ο εκδότης του "Ρ" Στ. Λουκάς,μιλώντας χτες στο διήμερο συνέδριο του ΜΠΕ με τίτλο "Ειρήνη και ανάπτυξη στη Νοτιανατολική Ευρώπη, ο ρόλος των ΜΜΕ". Στη διοργάνωση παίρνουν μέρος πολλοί διευθυντές και αρχισυντάκτες ΜΜΕ από όλες τις χώρες της Βαλκανικής.

Ο ομιλητής σημείωσε ότι τα ΜΜΕ θα πρέπει να στηρίξουν κάθε κίνημα που διαφοροποιείται από τις επιλογές του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και να προβάλλουν τον αγώνα των λαών για δημιουργία πολιτικών προϋποθέσεων, ώστε να αναπτυχθεί η διαβαλκανική περιφερειακή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με βάση το αμοιβαίο όφελος, την ισοτιμία, την ειρηνική συμβίωση των λαών της Βαλκανικής.

Ωστόσο, οι κυρίαρχοι κύκλοι της χώρας μας, έναν άλλο ρόλο θέλουν να έχουν τα ελληνικά ΜΜΕ και το ΜΠΕ στα Βαλκάνια. Το εξέφρασε πολύ καλά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που χαιρετίζοντας το Συνέδριο, μίλησε για τη συνεισφορά του ΜΠΕ στη συνεργασία των εθνικών πρακτορείων των βαλκανικών χωρών και στην προσπάθεια να καταστεί η Θεσσαλονίκη οικονομικό, πολιτιστικό και πνευματικό επίκεντρο της ευρύτερης περιοχής. Επίσης ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΜΘ Γ. Μυλαράκης επισήμανε ότι η λειτουργία της Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων θα βοηθήσει πέρα των άλλων και στην καλύτερη πληροφόρηση για τις συνθήκες αγοράς, με παράλληλη προώθηση των επενδύσεων στις βαλκανικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ