Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜικραΜΕΓΑΛΑ

ΔΡΑΧΜΗ: Μικρή υποχώρηση ως προς τα κυριότερα ευρωπαϊκά νομίσματα παρουσίασε η δραχμή τον προηγούμενο Ιούνη, ενώ αισθητή ήταν η μείωση ως προς το γιεν.

Αυτό προκύπτει από την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το δελτίο που εκδίδει η Ιονική Τράπεζα.

Η δραχμή υποτιμήθηκε κατά 0,61% ως προς το γερμανικό μάρκο, κατά 0,71% ως προς το γαλλικό φράγκο και κατά 1,4% ως προς τη λίρα Αγγλίας, ενώ σταθερή παρέμεινε ως προς την ιταλική λιρέτα, ενώ ανατιμήθηκε κατά 0,37% ως προς το ECU. Το δολάριο Αμερικής ανατιμήθηκε επίσης ως προς τη δραχμή κατά 0,81%, ενώ ανατιμημένο κατά 4,6% παρουσιάζεται και το ιαπωνικό γιεν.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Τέθηκε από την 1η Ιούλη σε λειτουργία το νέο σύστημα πληρωμής των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Η πληρωμή των αποδοχών γίνεται πλέον μέσω του τραπεζικού δικτύου ΔΙΑΣ, μετά από σύμβαση που είχε υπογράψει ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το ίδιο σύστημα πληρωμής αναμένεται να επεκταθεί και στα υπόλοιπα υπουργεία. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών έχει συντάξει ειδική εγκύκλιο για την εφαρμογή του συστήματος σε όλο το δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους εντός του 1997. ΕΜΠΟΡΟΙ: Την έντονη αντίθεσή της στην αύξηση της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια εκφράζει με έγγραφό της προς το υπουργείο Οικονομικών η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης. Η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται γιατί οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τους υπουργούς των οικονομικών δεν πραγματοποιήθηκαν. Αντίθετα κατά το έτος 1997 αυξήθηκαν οι βασικοί συντελεστές αυτής της φορολογίας. Συγκεκριμένα η εμπορική αμοιβή και οι αντικειμενικές αξίες έχουν αυξηθεί κατά 70% σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες του 1993.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ: Αυξάνεται από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά 1,20 δρχ. το λίτρο, ενώ κατά 0,80 δρχ. το λίτρο μειώνονται οι τιμές των βενζινών σούπερ και αμόλυβδης, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ). Ετσι, η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης της βενζίνης σούπερ για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, διαμορφώνεται στις 217,80 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 201,80 δρχ. το λίτρο.

ΤΕΛΩΝΕΙΑ: Ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής, επιδόθηκε χτες στον προϊστάμενο του Τελωνείου Κήπων Εβρου, Στ. Τζιώρα, από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Χ. Αλαμάνο, παρουσία των γενικών διευθυντών και υπαλλήλων του υπουργείου. Το παραπάνω βραβείο επιδόθηκε στον παραπάνω υπάλληλο για τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Τελωνείο Κήπων του οποίου προϊσταται, στον τομέα δίωξης και καταστολής των ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ