Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοφανής πρόκληση

Πρόκληση στο παγκόσμιο νεολαιίστικο κίνημα αποτελεί η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να απαγορεύσει (!) τη συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών και άλλων νέων της χώρας της στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κούβα από τις 28 Ιούλη μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Η "χώρα της ελευθερίας" δείχνει καθημερινά το αληθινό της πρόσωπο. Αυτή τη φορά, όχι μόνο εφαρμόζοντας την επιθετική ιμπεριαλιστική της πολιτική, αλλά προκαλώντας διεθνώς το Κίνημα Νεολαίας και Φοιτητών. Ετσι, η ενέργεια αυτή δεν έχει στόχο μόνο την επαναστατημένη Κούβα, αλλά επιδιώκει να καθυποτάξει το νεολαιίστικο κίνημα της χώρας της, στο πρόσωπο του οποίου παραβιάζονται ωμά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες με την παραπάνω απόφαση. Πενήντα χρόνια, πλέον, υπάρχει ο θεσμός του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, ο οποίος ξεκίνησε το 1947 στην Πράγα, και από τότε και μέχρι σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε προχωρήσει σε μια τέτοια αντιδραστική ενέργεια.

Οι εκατοντάδες Αμερικανοί νέοι, που έχουν δηλώσει συμμετοχή για το Φεστιβάλ, πρέπει τώρα να αποφασίσουν, αν τελικά θα αμφισβητήσουν την αντισυνταγματική αυτή απαγόρευση ή θα υποχωρήσουν μπροστά στον ανοιχτό εκφοβισμό της αμερικανικής κυβέρνησης. Αν θα βρουν τον τρόπο να φτάσουν στο νησί της επανάστασης και να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ μαζί με τους χιλιάδεςαντιπροσώπους των 112 χωρών, που θα πάρουν μέρος, ή αν θα υποταχθούν στην ιμπεριαλιστική μπότα του "προστάτη" των λαών. Αν θα γευτούν - και θα μεταφέρουν στους νέους των ΗΠΑ, μετά τη λήξη του νεολαιίστικου αυτού θεσμού - τη ζωντάνια, τη χαρά, τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα που θα αποκτήσουν από το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, ή αν θα αφήσουν χωρίς αντίδοτο το δηλητήριο της προπαγάνδας, που ετοιμάζεται να σταλάξει στις συνειδήσεις της νέας γενιάς η Νέα Τάξη Πραγμάτων, για όσα συμβούν στη μεγάλη γιορτή της νιότης στην Αβάνα.

Η απαράδεχτη αυτή απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ξεσήκωσε, όπως ήταν φυσικό, την αγωνιζόμενη νεολαία όλου του κόσμου. Καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι συγκεντρώσεις και οι παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ. Καταγγελίες στέλνονται από φορείς και οργανώσεις της νεολαίας στις αρμόδιες υπηρεσίες της "χώρας της ελευθερίας". Η ελληνική νεολαία θα δώσει το δικό της "παρών" στην Αθήνα, την Πέμπτη 10 του Ιούλη, στις 7.30μ.μ. οπότε θα πραγματοποιηθεί παράσταση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, για να καταδικαστεί η πρωτοφανής αυτή απόφαση της αμερικάνικης ηγεσίας.

Το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ είναι: Για την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη, την ειρήνη και τη φιλία. Ας δείξουμε και εμείς την αλληλεγγύη μας προς όλες τις νεολαιίστικες οργανώσεις των ΗΠΑ που συμμετέχουν στην προπαρασκευή του Φεστιβάλ. Για να δώσει η νεολαία όλου του κόσμου ένα μάθημα - χαστούκι στα πρωτοπαλίκαρα του ιμπεριαλισμού που θεωρούν πως μπορούν, με τέτοιες πραχτικές, να ξεμπερδεύουν μαζί της. Ας τους υπενθυμίσουμε - μια που φαίνεται να το ξεχνούν - πως η νέα γενιά είναι, είτε το θέλουν είτε όχι, η γενιά της ανατροπής, η γενιά της επανάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ