Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Εντείνεται η καταστολή του λαϊκού κινήματος με τη Συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ

Για την ενσωμάτωση της Συνθήκης Σένγκεν, στην αναθεωρημένη συνθήκη του Μάαστριχτ μετά τη Διακυβερνητική του Αμστερνταμ, που είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στις δημοκρατικές και ατομικές ελευθερίες των πολιτών, μίλησε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης.

Στην αρχή της ομιλίας του ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι "η ενσωμάτωση της Συνθήκης Σένγκεν υπογραμμίζει την αντιδραστικότητα της νέας συνθήκης καθώς και μια νομοτέλεια της ανάπτυξης του ιμπεριαλισμού, όπως την είχε περιγράψει ο Λένιν, το νόμο δηλ. της ανισόμετρης ανάπτυξης και την αύξηση και την ένταση των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους σε βάρος του λαϊκού κινήματος και της εργατικής τάξης".

Αυτό σύμφωνα με τον ομιλητή δείχνει και τους φόβους της άρχουσας τάξης από την ανάδειξη και την προοπτική ανάπτυξης των αγώνων της εργατικής τάξης σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, προοπτική που επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί με την εφαρμογή της συνθήκης αυτής. "Αυτή η εκτίμηση, θα πει ο Μπ. Αγγουράκης, στηρίζεται στην πολύ συγκεκριμένη διατύπωση που αποτελεί ήδη νόμο, βασική συνταγματική διάταξη του Συντάγματος που είναι η συνθήκη της ΕΕ. Συγκεκριμένα αναφέρεται σ' αυτή: " εάν ένα ή περισσότερα κράτη - μέλη αντιμετωπίζουν έκτακτη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αιφνίδια εισροή υπηκόων τρίτης χώρας, το Συμβούλιο δύναται να αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, βάσει πρότασης της Κομισιόν και να θεσπίζει προσωρινά μέτρα η διάρκεια των οποίων δε θα υπερβαίνει τους 6 μήνες, υπέρ των εν λόγω κρατών". Τι σημαίνει αυτό το "σε περίπτωση αιφνίδιας εισροής από τρίτη χώρα", όταν μάλιστα δεν προσδιορίζει αν αυτή η χώρα είναι μέσα ή έξω από τα όρια της Συνθήκης; Και τι προσδιορίζεται ως έκτακτη κατάσταση;".

Εκτεταμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων

Ο Μπ. Αγγουράκης συνεχίζοντας καυτηρίασε ένα δεύτερο γεγονός, δηλαδή ότι, θεσπίζεται το τεκμήριο της ενοχής στη θέση του τεκμήριου αθωότητας. Γεγονός σύμφωνα με το οποίο, εκ προοιμίου οι πάντες είναι ύποπτοι ή τουλάχιστον αυτοί εις βάρος των οποίων υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ή υπόνοιες ή με τη στάση τους μπορεί να αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και του κράτους, όπως είναι και ο σκοπός της Συνθήκης Σένγκεν. Στη βάση αυτή καθιερώνεται το εκτεταμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα που ξεπερνάει ακόμα σε αντιδραστικότητα και τα επιτρεπτά επίπεδα που ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Που εκτός των άλλων επιτρέπει στους εργοδότες να φακελώνουν τους εργαζόμενους και τη συνδικαλιστική τους δράση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε επίσης ότι "Η Συνθήκη Σένγκεν γίνεται στοιχείο του Συντάγματος της ΕΕ τη στιγμή που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εργοδοτών, αστυνομίας των χωρών των συμβαλλόμενων μερών αλλά και με χώρες εκτός της συνθήκης, αρκεί να έχουν ένα ανεκτό επίπεδο προστασίας των δεδομένων. Εξαιρούνται όμως αυτής της προστασίας όσοι ζητούν άσυλο και οι περιπτώσεις έκδοσης. Υπάρχουν και άλλες διατάξεις που οδηγούν σε δραστικές περικοπές στις περιπτώσεις ασύλου μιας και αρκεί μια χώρα του Σένγκεν να μην δώσει άσυλο και μετά να μην δώσει καμία άλλη, πράγμα που αποτελεί ρητή παραβίαση του Συντάγματος της Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται να διώκεται κάποιος που αγωνίζεται για την ελευθερία".

Εγινε επίσης αναφορά στην αδιαφάνεια και ασυδοσία του τρόπου συλλογής των στοιχείων από μια ανεξέλεγκτη ουσιαστικά τεχνική επιτροπή ενώ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε περιπτώσεις δημοσίας τάξης εντείνεται το καθεστώς της αυθαιρεσίας και της αδιαφάνειας στις διωκτικές αρχές.

Κλείνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ έκφρασε την αισιοδοξία του για τους αγώνες που αναπτύσσονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για τη μη εφαρμογή της συνθήκης στην πράξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν (2015-12-04 00:00:00.0)
Βήμα για ακόμα πιο αντιδραστική ΕΕ (1999-02-03 00:00:00.0)
Μέτωπο πάλης κατά της Σένγκεν (1998-04-03 00:00:00.0)
Αντισυνταγματικές οι Συνθήκες Μάαστριχτ - Σένγκεν; (1997-10-19 00:00:00.0)
Και αρχείο δακτυλικών αποτυπωμάτων! (1997-07-09 00:00:00.0)
Να τι σημαίνει ελευθερία του κεφαλαίου και των πολυεθνικών (1997-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ