Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Οριστικό κλείσιμο της "Ρενό"

ΒΙΛΒΟΡΝΤ.-

Σε προσωρινή συμφωνία φαίνεται ότι κατέληξαν τελικά, μετά από βδομάδες διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και η διεύθυνση του παραρτήματος της "Ρενό" στην πόλη Βιλβόρντ του Βελγίου.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του βελγικού ραδιοφώνου, RTBF, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν στο παράρτημα της Βιλβόρντ 400 διοικητικοί υπάλληλοι ακόμα και μετά το οριστικό κλείσιμο της εκεί επιχείρησης. Οι υπόλοιποι 3.100 εργαζόμενοι συμφωνήθηκε να λάβουν ως αποζημίωση ένα ποσό εφάπαξ, που θα κυμανθεί από 27.000 έως 40.000 δολάρια, ανάλογα με τα χρόνια εργασίας τους στη "Ρενό" και να πληρώνονται με κανονικό μισθό οι απολυμένοι εργαζόμενοι για χρονικό διάστημα μέχρι δύο χρόνια από τη στιγμή που θα σταματήσουν να εργάζονται. Ειδική επιμέρους συμφωνία αναφέρεται στους εργαζόμενους που βρίσκονται στο 50ό έτος και άνω της ηλικίας τους, για τους οποίους προβλέπεται να συνταξιοδοτηθούν μετά το κλείσιμο της επιχείρησης. Επιπλέον, εργαζόμενοι και διοίκηση συμφώνησαν να μη μονταριστεί και να μη βγει στην αγορά κανένα καινούριο αυτοκίνητο, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η ημερομηνία του οριστικού κλεισίματος του παραρτήματος της Βιλβόρντ.

Η συμφωνία δεν ανακοινώθηκε επισήμως ούτε από τη διοίκηση της εταιρίας ούτε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, καθώς δεν έχει ακόμα λάβει την έγκριση των κατώτερων, σε ιεραρχία, εργαζομένων, ψηφοφορία που αναμενόταν να γίνει αργά το βράδυ. Από τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα δεν υπήρξε καμία αντίδραση ή σχόλιο, με εξαίρεση τον Μαρκ Μπλοντέλ του συνδικάτου "Φορς Ουβριέρ", ο οποίος χαρακτήρισε "ενδιαφέρον προηγούμενο" για όλους τους Γάλλους εργαζόμενους τη συμφωνία στη "Ρενό".

Πάντως, παρά την επίτευξη της συμφωνίας, οι εργαζόμενοι στη "Ρενό" δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς πίστεψαν, προς στιγμήν, ότι η ανάδειξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη διακυβέρνηση της χώρας και του Λιονέλ Ζοσπέν στην πρωθυπουργία θα μπορούσε να αλλάξει την απόφαση της διοίκησης της εταιρίας να κλείσει το παράρτημα της εν μέρει κρατικής Ρενό. Η οριστική ανακοίνωση παύσης των εργασιών, που εκδόθηκε από τη διοίκηση της εταιρίας το περασμένο Σάββατο, διέψευσε τις ελπίδες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ