Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κήρυξαν την πόλη σε "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης"!

Πρωτοφανής μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προκειμένου να προωθήσει κατά ένα ακόμα βήμα την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Στο σημείο να κηρύξει την πόλη σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" έφτασε η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, αποδεχόμενη αργά προχτές το βράδυ σχετική πρόταση του δημάρχου Στ. Λογοθέτη,προκειμένου να βάλει ιδιώτες να μαζέψουν τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στους δρόμους.

Ο δήμαρχος, για τον οποίο στο παρελθόν το κυβερνητικό κόμμα είχε πει ότι θα χρησιμοποιήσει τις μεθόδους του σαν γενικότερο πιλότο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν ξεκάθαρος. Αφού ισχυρίστηκε ότι η δημοτική μηχανή δεν μπορεί να μαζέψει τα σκουπίδια υποστήριξε ότι μόνο "ο ιδιώτης θα σώσει την πόλη". Αυτό που δεν είπε, όμως, είναι γιατί η δημοτική μηχανή δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια υποχρέωσή της, που, ούτως ή άλλως, ακριβοπληρώνουν οι δημότες, αφού τα έσοδα του δήμου από τα ανταποδοτικά τέλη φτάνουν στο ύψος των 6,5 δισ. δρχ., αλλά μόνο τα 3 δισ. διατίθενται για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Το επιχείρημα που σαν πρόφαση χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Πειραιά, για να δικαιολογήσει τον ισχυρισμό του περί τάχα "έκτακτης ανάγκης", ήταν η πρόσφατη απεργία των εργαζομένων, το κλείσιμο των χωματερών, που ως αποτέλεσμα είχαν την παραμονή σκουπιδιών στους δρόμους και το ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει το μόνιμο προσωπικό να εργαστεί τα Σαββατοκύριακα. Ετσι, αποφάσισε να κάνει χρήση διάταξης νόμου, που λέει ότι σε περίπτωση πραγματικής έκτακτης ανάγκης, όπως πλημμύρες, σεισμοί κλπ., το προσωπικό των δήμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τα Σαββατοκύριακα. Είναι, όμως, ολοφάνερο ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στον Πειραιά. Αυτό που υπάρχει είναι η απόφαση της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής να ιδιωτικοποιήσει, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, την υπηρεσία καθαριότητας. Κάτι που δεν αρνήθηκε ο δήμαρχος, καθώς στο δεύτερο σκέλος της πρότασής του, που προχτές τουλάχιστον δεν έγινε αποδεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο, προέβλεπε την ψήφιση κονδυλίου 16 εκατομμυρίων δρχ. για την ενοικίαση μηχανημάτων από τους ιδιώτες Κωστούλα και Ζαντίδη. Να σημειωθεί, πάντως, ότι έστω και αν δεν ψηφίστηκε η σχετική πίστωση, τα κονδύλια αυτά μπορεί ο δήμαρχος να τα βρει από άλλες πηγές, όπως το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.

"Από τη μια μεριά λέμε ότι θέλουμε να δουλέψουν οι εργαζόμενοι και από την άλλη οι ιδιώτες χορεύουν καρσιλαμά στο δήμο, κάνοντας δουλιές των εργαζόμενων", τόνισε ο επικεφαλής του συνδυασμού "Πειραιάς - Αναγέννηση" Παν. Σαλπέας,προσθέτοντας: "Θα πάμε στη λογική ότι είναι απαραίτητοι οι ιδιώτες; Τότε πάμε αλλού. Πάμε στη λογική της κυβέρνησης". Καταλήγοντας υπογράμμισε: "Δεν υπάρχει καμία έκτακτη ανάγκη. Υπάρχει το διαρκές πρόβλημα του μπάχαλου των υπηρεσιών, που, όμως, είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Μην φορτώνετε αυτή την κατάσταση στους εργαζόμενους".

Ο πρόεδρος του σωματείου των μονίμων υπαλλήλων του δήμου Γ. Γκάτσος,αφού επισήμανε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι τα μισά τουλάχιστον απορριμματοφόρα σε καθημερινή βάση είναι χαλασμένα, αναρωτήθηκε: "Γιατί για τον Κωστούλα και Ζαντίδη έχουμε λεφτά και δεν έχουμε για τους εργάτες;". Ακόμα σημείωσε ότι η κήρυξη της πόλης σε "έκτακτη ανάγκη" γίνεται για να μπουν "από το παράθυρο" στην καθαριότητα οι ιδιώτες.

Ο Γ. Γκάτσος είπε στο "Ρ" ότι το σωματείο θα προσφύγει στη νομαρχία για τη νομιμότητα της απόφασης.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Γ. Κατσαβός υπογράμμισε ότι τα σκουπίδια μπορούν να μαζευτούν και χωρίς τη "βοήθεια" των Κωστούλα και Ζαντίδη. "Με τις εργολαβίες των 16 εκατομμυρίων που προτείνει ο δήμαρχος να δοθούν σε ιδιώτες, η κατάσταση δε θα αλλάξει", τόνισε.

Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Α. Κολλάς, διαφοροποιούμενος από τον δήμαρχο, είπε: "Δεν είμαστε σε έκτακτη ανάγκη. Γιατί να πληρώσουμε 16 εκατομμύρια, αφού μπορούμε εμείς;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ