Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικά μποφόρ στο λιμάνι

Πορεία στις εφοπλιστικές ενώσεις και στην ΠΝΟ έκαναν χτες ναυτεργάτες, απαιτώντας να αποσυρθούν τα "σφαγιαστικά" μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας. Συνεδριάζει σήμερα η ΕΕ της ΠΝΟ

"Δε θα σας αφήσουμε να μας "θάψετε""!Αυτό διαμήνυσαν οι ναυτεργάτες που διαδήλωσαν χτες στους δρόμους του Πειραιά, απαιτώντας να ανακληθούν τα "σφαγιαστικά" μέτρα για τους ναυτεργάτες και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, που εξήγγειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και να παρθούν μέτρα για την προστασία της απασχόλησης. Οι ναυτεργάτες, με πορεία που ξεκίνησε από το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,κατευθύνθηκαν σε δύο εφοπλιστικές Ενώσεις και κατέληξαν στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,όπου απαίτησαν τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής για να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις. Η συνεδρίαση θα γίνει τελικά σήμερα στις 9 το πρωί. Να σημειωθεί ότι η ΠΝΟ, με ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν εξέδωσε καν ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά μέτρα!

Στις 10 το πρωί οι ναυτεργάτες, οι οποίοι από τις αρχές του Ιούνη δίνουν τη μάχη για το μεροκάματο και ενάντια στο δουλεμπορικό κύκλωμα, συγκεντρώθηκαν στο ΓΕΝΕ. Από εκεί ξεκίνησαν πορεία. Αφού πέρασαν από την Ακτή Μιαούλη, έκαναν στάση στα γραφεία της Ενωσης Εφοπλιστών Μεσογειακών Τουριστικών Πλοίων.Μάλιστα, εκείνη την ώρα στα εφοπλιστικά γραφεία βρισκόταν και η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, η οποία έσπευσε να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την εφοπλιστική Ενωση με αυξήσεις μόλις ...7,5%! Από τους ναυτεργάτες τονίστηκε προς την πλασματική πλειοψηφία της ΠΝΟ και προς τους εφοπλιστές ότι θα υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στην εργασία με κάθε μορφή πάλης.

Ανάλογη αιφνιδιαστική "επίσκεψη" έκαναν οι ναυτεργάτες και στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γιάννης Μανουσογιαννάκη σχολίασε σχετικά: "Η χαρακτηριστική σιωπή και η άρνηση της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και του γενικού γραμματέα να συγκληθεί σήμερα (χτες) η Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφασίσει τις αναγκαίες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή των μέτρων της κυβέρνησης, υποδηλώνει συνενοχή από την πλευρά τους. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της ανάπτυξης της πάλης των ναυτεργατών και για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης της ΠΝΟ. Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και σ' αυτόν τον αγώνα θα είναι μπροστάρηδες".

Η ΚΟΝ του ΚΚΕ

"Οι υποτακτικοί των εφοπλιστών, οι άνθρωποι της πλουτοκρατίας "ξαναχτύπησαν", μειώνοντας περισσότερο από το μισό τον αριθμό των Ελλήνων ναυτεργατών που προβλέπει η οργανική σύνθεση του 1990 για τα ποντοπόρα πλοία, εξαφανίζοντας ολόκληρους κλάδους, όπως είναι το κατώτερο πλήρωμα μηχανής", επισημαίνει, με ανακοίνωσή της, η Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ και συνεχίζει: "Οι αγώνες των ναυτεργατών θα κλιμακωθούν και θα σημαδέψουν τις εξελίξεις. Η λογική του "μικρότερου κακού", ο εκβιασμός της αλλαγής σημαίας και οι ψευτοδικαιολογίες για την αδυναμία της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, που προβάλλει το ΥΕΝ, δεν περνούν στους ναυτεργάτες. Η λογική αυτή αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, τη γύμνια της κυβέρνησης των ψευτοεκσυγχρονιστών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ