Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβερνητική λιτότητα πλήττει την υγεία

Το νομοσχέδιο δε στρέφεται μόνο κατά των γιατρών και των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, αλλά πριν από όλα κατά των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους Ταμείων, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, κατά την περιοδεία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας

Ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων μπορεί να βάλει φραγμό στην πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας υγείας που προωθεί η κυβέρνηση, τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψης κλιμακίου του Κόμματος στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας (ΠΠΓΝΠ).

Ο Σπ. Χαλβατζής συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εργαζομένων. Στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι από τις 128 προβλεπόμενες θέσεις τραυματιοφορέων καλύπτονται μόνο οι 58. Αν αναλογιστεί κανείς πως αυτοί οι τραυματιοφορείς αναγκάζονται να καλύπτουν 200 με 300 περιστατικά στις εφημερίες και τις ανάγκες των περίπου 500 ασθενών, καταλαβαίνει κανείς πως το πρόβλημα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις όχι μόνο για την εντατικοποίηση της δουλιάς του προσωπικού, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Σημειώθηκε επίσης το πρόβλημα των αλλαγών και μετατάξεων του προσωπικού από θέση σε θέση, από κλάδο σε κλάδο και από κατηγορία σε κατηγορία, καθώς και το πρόβλημα όσων προσλαμβάνονται για να καλύψουν μια συγκεκριμένη θέση και αμέσως μετά την πρόσληψή τους μετατάσσονται σε άλλη. Τέλος, οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη διεύθυνση, ζητώντας να γίνεται κρίση διευθυντή από τους υπαλλήλους του Νοσοκομείου.

Στη συνέχεια ο Σπύρος Χαλβατζής συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στα πλυντήρια, την Τεχνική Υπηρεσία και το νοσηλευτικό προσωπικό, όπου είχε ένα πλούσιο και εποικοδομητικό διάλογο με τους εργαζόμενους.

Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής συναντήθηκε με τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και το διευθυντή του ΠΠΓΝΠ οι οποίοι σημείωσαν τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν, προσθέτοντας πως "τα λεφτά ποτέ δε φτάνουν" και πως χρειάζεται αύξηση των δαπανών για την υγεία. Σημείωσαν πως πρέπει να στηριχτεί ο δημόσιος τομέας της υγείας γιατί αν αυτός καταρρεύσει "θα πεταχτούν σαν μανιτάρια τα ιδιωτικά κέντρα υγείας". Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη περιορισμού της αλόγιστης χρήσης φαρμάκων η οποία συμφέρει μόνο τις εταιρίες φαρμάκων που πλουτίζουν από τη διάθεσή τους. Από την άλλη, δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την κυβερνητική λογική, καθώς καταλόγισαν - ίσες ή και μεγαλύτερες - ευθύνες στους γιατρούς και το προσωπικό για τα κακώς κείμενα στο χώρο της υγείας.

Ανάγκη ενωμένης απάντησης

Από την πλευρά του ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως το ΠΠΓΝΠ δεν είναι έξω από την ελληνική πραγματικότητα στον τομέα της υγείας, η οποία είναι άσχημη. Τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον του ΚΚΕ για το ζωτικό τομέα της υγείας προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση - ακολουθώντας εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης - το οποίο παραδίδει την υγεία βορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία μετατρέποντάς τη σε εμπορεύσιμο είδος. Πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο δε στρέφεται μόνο κατά των γιατρών και των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας, αλλά πριν από όλα κατά των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους Ταμείων και σημείωσε πως αυτό περιορίζει την κρατική παρέμβαση προς όφελος των ιδιωτών, μεταφέρει την ευθύνη του κράτους στα ασφαλιστικά Ταμεία και εισάγει το νόμο της αγοράς στην υγεία, με ολέθρια αποτελέσματα. Παράλληλα, θα μετατρέψει τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου σε ατζέντη των μεγάλων πολυεθνικών του φαρμάκου. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση - πρόσθεσε - οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να δεχτούν τον ακρωτηριασμό των κοινωνικών κατακτήσεων, αλλά να αντιταχθούν πιέζοντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να μπουν μπροστά στον αγώνα ή παρακάπτοντάς τις - αν αυτές δε σταθούν στο ύψος των περιστάσεων - με τη δημιουργία συντονιστικών επιτροπών αγώνα. Τόνισε την ανάγκη γενικότερης πάλης κατά της κυβερνητικής πολιτικής, γιατί τα προβλήματα που απορρέουν στον τομέα της υγείας είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής λιτότητας, συρρίκνωσης των δαπανών για την υγεία, την πρόνοια, την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, μιας πολιτικής η οποία αποφασίζεται στις Βρυξέλλες και υλοποιείαι στη χώρα μας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμφωνία των άλλων πολιτικών κομμάτων. Και η ΝΔ και ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ αποδέχονται τις βασικές επιλογές της ΕΕ, γι' αυτό και η κριτική τους αναφέρεται σε δευτερεύοντα ζητήματα.

Το απόγευμα ο Σπ. Χαλβατζής σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με το νομοσχέδιο για την υγεία, ενώ στις 8.30 μίλησε σε μαζική συγκέντρωση συνδικαλιστών και εκπροσώπων μαζικών φορέων στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ