Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Ιάκωβος Κατσόγιαννος

Ενα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του αγωνιστή Ιάκωβου Κατσόγιαννου,μόνιμου αξιωματικού του Αλβανικού Μετώπου και του ΕΛΑΣ, ταξίαρχου ΕΑ, που πέθανε στις 24-2-97 και κηδεύτηκε στο Β Νεκροταφείο.

Γεννήθηκε στο Κλειστό Ευρυτανίας το 1907. Τελείωσε το Γυμνάσιο Καρδίτσας με άριστα. Το 1925 μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων και αριστούχος αποφοίτησε.

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, λοχαγός πυροβολικού, τιμήθηκε με τον Σταυρό Γ Τάξεως.

Το Σεπτέμβρη του '41 συλλαμβάνεται από τις ιταλικές αρχές κατοχής και κλείνεται στις φυλακές Αβέρωφ με την κατηγορία των "εχθρικών ενεργειών εναντίον του Αξονος Γερμανίας - Ιταλίας" και συγκεκριμένα ότι ήταν σύνδεσμος μεταξύ των αντιστασιακών αρχηγών. Ομως δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του και απολύθηκε.

Γυρίζει στο χωριό του, εντάσσεται στον ΕΛΑΣ και προσλαμβάνεται στο Επιτελείο του Γενικού Στρατηγείου.

Το Σεπτέμβρη του 1943, στη μάχη που έγινε στο Μουργκάνι (κοντά στην Καλαμπάκα Θεσσαλίας), μεταξύ ανταρτών και Γερμανών, διοικεί ιταλικό πυροβολικό - της Μεραρχίας "Πινέρολο", που είχε προσχωρήσει στον ΕΛΑΣ - και απέκρουσε τους Γερμανούς που σχεδίαζαν ν' ανεβούν στην Πίνδο.

Μετά τη λήξη του Β Παγκόσμιου Πολέμου και τη συντριβή του φασισμού, το 1945 του απονέμεται ο βαθμός του Ταγματάρχη. Στα χρόνια που ακολουθούν βρίσκεται εκτοπισμένος μαζί με τον Στέφανο Σαράφη και άλλους αξιωματικούς του ΕΛΑΣ στον Αη - Στράτη.

Το 1985, αφού ανακλήθηκαν τα Βασιλικά Διατάγματα που ίσχυαν από 14-1-1958, του απονέμεται ο βαθμός του Ταξίαρχου ΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ