Τρίτη 8 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Μπορούμε να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας

Οι ΕΒΕ μπορούν να διεκδικήσουν λύσεις παρά και ενάντια στην πολιτική συμβιβασμού που ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης της Συνομοσπονδίας

Ομολογώντας τα προβλήματα που έτσι κι αλλιώς δεν κρύβονται ούτε καν καμουφλάρονται, αλλά αποφεύγοντας συστηματικά να πάρει σαφή θέση και να δρομολογήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις η προερχόμενη από την ΠΑΣΚΕΒΕ, τη ΔΑΚΜΜΕ και την ΑΣΚΜΜΕ, πλειοψηφία της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του προεδρείου που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο εξάντλησε για άλλη μια φορά τις "αγωνιστικές" της διαθέσεις στις αποφάσεις για καθυστερημένες καμπάνιες ενημέρωσης και σε συνθηματολογίες.

Για τη συνεδρίαση αυτή μίλησε στο "Ρ" ο Δ. Φέτσης,μέλος του ΔΣ, από την "Αγωνιστική Συσπείρωση":

"Στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ εύκολα διαπίστωνε κανείς τις αντιφάσεις στις τοποθετήσεις των συναδέλφων της πλειοψηφίας των παρατάξεων ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΜΜΕ, παρόλο που υπήρξε μία κοινή παραδοχή για τον όγκο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ ο οποίος διαρκώς διευρύνεται - εν μέσω "κοινωνικού διαλόγου" π. χ. ακόμα μεγαλύτερη αύξηση φορολόγησης των μικρών επιχειρήσεων για το 1997 μέσω των λεγόμενων "αντικειμενικών κριτηρίων" και του δημοτικού φόρου 5% - στο διά ταύτα η πλειοψηφία στην ουσία εμμένει σε μια αδιέξοδη τακτική συναίνεσης που αγγίζει τα όρια του συμβιβασμού με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και σε μια δογματική προσήλωση στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ετσι, λοιπόν, κάτω από την πίεση των προβλημάτων, το μόνο που κάνει η πλειοψηφία του προεδρείου είναι να ρίχνει συνθήματα όπως: "τελείωσε η ανοχή στην αναξιόπιστη κυβέρνηση", εξαγγέλλει καμπάνια ενημέρωσης με συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε δεκατρείς περιφέρειες για Σεπτέμβρη, Οκτώβρη - μία κίνηση αρκετά καθυστερημένη η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει από το προηγούμενο δίμηνο σύμφωνα με πρότασή μας στο προεδρείο - ωστόσο και αυτή την εξαγγελία φρόντισε να την αφυδατώσει αφού απέρριψε την πρόταση της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" μέσα από τις συσκέψεις, συγκεντρώσεις να δοθεί η προοπτική για μια πανελλαδική διαμαρτυρία το Νοέμβρη, τη μορφή της οποίας θα την αποφασίζαμε στο μεσοδιάστημα. Φαίνεται καθαρά από τα παραπάνω ότι η αγωνία της πλειοψηφίας δεν εστιάζεται στη λύση των προβλημάτων των ΕΒΕ, αλλά στο να αποφύγουν τη μετατροπή τους σε "φιτίλι" κοινωνικής έκρηξης.

Ακόμη, συνεχίζουν να υπερθεματίζουν και να συμμετέχουν στο λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" - παγίδα.

Στο προεδρείο ακόμη επαναβεβαιώθηκε η θέση της ΓΣΕΒΕΕ για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σε 50 - 52 ώρες την εβδομάδα, τρεις μέρες διακεκομμένο, τρεις μέχρι το μεσημέρι και με αυστηρή επισήμανση για την τήρηση της αργίας της Κυριακής. Ωστόσο, πρέπει να πούμε, ότι στο ζήτημα των τουριστικών περιοχών, ευθυγραμμίζεται με την εξαίρεση του νόμου, δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς συνυπογράφει την απελευθέρωση του ωραρίου δεδομένου ότι ο νόμος χαρακτηρίζει πάρα πολλές περιοχές της χώρας ως τουριστικές.

Η τύχη των ΕΒΕ μπορεί να είναι καλύτερη από αυτή που τους επιφυλάσσει η πολιτική της κυβέρνησης με την οποία συναινεί η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΒΕΕ. Και αυτή την τύχη θα την πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και οι έμποροι, μέσα από τα σωματεία τους και τις Ομοσπονδίες θα αναπτύξουν τέτοιες δραστηριότητες, θα οικοδομήσουν το κοινωνικό εκείνο μέτωπο που θα δώσει την κατάλληλη απάντηση σ' αυτές τις πολιτικές και στους φορείς που τις υποστηρίζουν".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΓΣΕΒΕΕ πρέπει να αλλάξει πλεύση (2000-03-18 00:00:00.0)
Παράτυπες συμμετοχές στο συνέδριο (2000-03-18 00:00:00.0)
Να στηριχθούν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια (1999-12-01 00:00:00.0)
Μόνη διέξοδος η ανάπτυξη παλλαϊκού μετώπου (1998-06-07 00:00:00.0)
Με αγώνες και όχι με συμβιβασμό ενάντια στη λαίλαπα (1998-04-30 00:00:00.0)
Σε αγαστή συνεργασία οι "γαλαζοπράσινες" δυνάμεις (1996-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ