Τρίτη 8 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΕΒΕΝΑ
Κινδυνεύει και η Βασιλίτσα

Περισσότερα από 25.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων έγιναν στάχτη από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν στο Νομό Γρεβενών. Χρειάστηκαν δύο μόνο ώρες για να καταστραφούν πανέμορφες δασικές εκτάσεις και γεωργικές καλλιέργειες, αφού οι άνεμοι ήταν ισχυροί και οι δυνάμεις της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής δεν μπορούσαν να επέμβουν κατασταλτικά. Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ως αργά το βράδυ, υπηρεσίες και κάτοικοι βρίσκονταν σε επιφυλακή προκειμένου να αναχαιτίσουν μία από τις φωτιές, αυτήν που πλησιάζει στον ορεινό όγκο της Βασιλίτσας από τη μεριά της Κόνιτσας και συγκεκριμένα από το Δίστρατο. Ο απολογισμός αυτής της φωτιάς που αφορά το νομό Ιωαννίνων και κινείται σχεδόν κατά μήκος του Αώου ποταμού, ως αργά το βράδυ δεν ήταν ακριβώς γνωστός. Το ΣΔΟ μιλούσε για καμένα 2.000 στρέμματα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται το μήκος και πλάτος που ορίζουν αυτά τα 2.000 στρέμματα. Για τη συγκεκριμένη περιοχή ένας τέτοιος προσδιορισμός είναι σημαντικός, αφού αφορά περιοχή φυσικού κάλλους πιο σημαντική κι απ' αυτό ακόμα το φαράγγι του Βίκου. Πρόκειται για περιοχή στην οποία απαγορεύεται κάθε άλλη δραστηριότητα πέρα από αυτήν της υλοτομίας.

Ο πρώτος απολογισμός της Διεύθυνσης Δασών για το νομό Γρεβενών, μιλά για μικρές σχετικά καταστροφές σε δασικές εκτάσεις. Κύρια κάηκαν εκτάσεις με αθέριστα στάρια και σιτοκαλαμιές. Η λαίλαπα της φωτιάς κατέστρεψε ολοσχερώς δεκάδες στάβλους, ενώ υπήρξαν απώλειες και σε ζωικό κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα στην περιοχή της Δεσκάτης κάηκαν 2.300 στρέμματα από τα οποία τα 1.000 ήταν μέσα στο πευκοδάσος που χρονολογείται από το 1950. Παρανάλωμα του πυρός έγιναν 10 στάβλοι ενώ κάηκαν και 25 ζώα. Ζημιές υπέστησαν και αποθήκες με ζωοτροφές.

Στην περιοχή των Βεντζίων κάηκαν 2.000 στρέμματα δάσους. Η φωτιά ξεκίνησε από την Κοινότητα Κέντρου και αμέσως επεκτάθηκε στις κοινοτικές εκτάσεις των Αγαλαίων, της Σαρακίνας, του Παλαιοχωρίου, της Ποντινής και της Ιτέας. Από τη φωτιά απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές. Το σημαντικότερο πλήγμα όμως δέχτηκαν οι αγρότες, αφού καταστράφηκαν 20.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων.

Τέλος, 200 στρέμματα παρθένου δάσους κάηκαν στην Κοινότητα Φελίων και 30 στρέμματα πευκοδάσους στη θέση Μηλιάδες της Σαμαρίνας μέσα σε δύσβατη περιοχή.

Πρόσφατη είναι η καταστροφή 3.500 στρεμμάτων πευκοδάσους ανάμεσα στις Κοινότητες Κρανιάς, Πριονίων και Καλλιθέας. Μιλώντας στο "Ρ" ο αναπληρωτής νομάρχης Γρεβενών Χ. Σταμπολίδης, κάλεσε την κυβέρνηση να επανδρώσει τις υπηρεσίες με προσωπικό και να στηρίξει την περιοχή με μέτρα υποδομής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ολόκληρος ο εθνικός δρυμός της Πίνδου φυλάσσεται από δύο δασοφύλακες.Τέλος, σημείωσε ότι μετά την αξιοποίηση του ορεινού όγκου της Βασιλίτσας ως πέρασμα από τους λαθρομετανάστες, έχουν πλέον αυξηθεί οι κίνδυνοι εμφάνισης πυρκαγιών κυρίως βέβαια από αμέλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ