Τρίτη 8 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τίμησαν τον Γιάννη Κουτσοδήμο

Το όνομα του αγωνιστή του ΕΑΜ και μέλους του ΚΚΕ, γιατρού Γιάννη Κουτσοδήμου, πήρε δρόμος στη συνοικία του Μετς. Χτες το βράδυ σε μια σεμνή τελετή παραβρέθηκαν φίλοι και συναγωνιστές του Γ. Κουτσοδήμου, που έφυγε από τη ζωή στις 26 Νοέμβρη του 1995. Η ονομασία έγινε μετά από πρόταση του Εξωραϊστικού Συλλόγου "Ο Αρδηττός" και με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου του 2ου Διαμερίσματος και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Ο Γιάννης Κουτσοδήμος γεννήθηκε το 1903 στο χωριό Διακόπι της επαρχίας Δωρίδας του Νομού Φωκίδας. Γιος καφετζή φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ' όπου πήρε το δίπλωμά του ως γιατρός. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων πήρε μέρος μαχητικά σε φοιτητικές συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις, που σκοπό είχαν την επίλυση των φοιτητικών προβλημάτων της εποχής. Το 1934 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά πιάστηκε και κλείστηκε στις φυλακές της Αίγινας. Αθωώθηκε αλλά πιάστηκε και πάλι και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Ακροναυπλίας. Ξαναπιάστηκε τον Ιούνη του 1941 από τους Ιταλούς. Με τη συνθηκολόγηση των Ιταλών αφέθηκε ελεύθερος και εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ. Πιάστηκε ξανά από την κυβέρνηση Μαξίμου και εξορίστηκε στον Εύδηλο Ικαρίας. Εμεινε στην παρανομία ως το 1964. Τότε εντάχθηκε στην Κομματική Οργάνωση του Μετς, πήρε μέρος στις δημοτικές εκλογές και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας. Με τη χούντα των συνταγματαρχών εξορίστηκε στη Γυάρο και στη συνέχεια στη Λέρο. Μετά την πτώση της χούντας οργανώθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς και εκλέχτηκε επίτιμος πρόεδρος του παραρτήματος Γούβας της ΠΕΑΕΑ. Επίσης διατέλεσε επί δώδεκα συνεχή χρόνια αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου "ΑΡΔΗΤΤΟΣ".

Το Μάρτη του 1992 τιμήθηκε με την πλακέτα του βετεράνου κομμουνιστή.

"Αυτός ο μικρός δρόμος από σήμερα παίρνει το όνομα ενός μεγάλου άνδρα, του Γιάννη Κουτσοδήμου. Είναι ένας μικρός φόρος τιμής στον άνθρωπο που βοήθησε ανεξαιρέτως όλους όσοι τον είχαν ανάγκη. Στάθηκε από πάνω τους όχι μόνο με τις γνώσεις της επιστήμης, αλλά κυρίως με την ανθρωπιά του". Με αυτά τα λόγια άνοιξε την εκδήλωση η Μαρία Ξανθού,διαμερισματική σύμβουλος.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Λεων. Αυδής,επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", ο οποίος τόνισε ότι εκδηλώσεις σαν αυτή σπανίζουν στην εποχή μας, που δε συνηθίζει να τιμά αγωνιστές που πολεμάνε για κάποια ιδανικά.

"Αισθάνομαι υπερήφανος - συνέχισε ο Λεων. Αυδής - γιατί ο Κουτσοδήμος ήταν κομμουνιστής, έγινε μέλος του Κόμματος όταν ήταν φοιτητής και πέθανε μέλος του Κόμματος. Μέχρι το θάνατό του ήταν ένας αγωνιστής αταλάντευτος, ασυμβίβαστος και σεμνός. Ενας άνθρωπος αθόρυβος που έκανε έργο και δεν έλεγε λόγια. Τα λόγια του ήταν μετρημένα ενώ το έργο του μεγάλο. Αλλά αυτό το έργο και η κοινωνική του προσφορά δεν ήταν άσχετα με την κοσμοθεωρία του και την ιδεολογία του".

Από το Σύλλογο "Αρδηττός" ο αντιπρόεδρός του Γιάννης Αγγελόπουλος τόνισε ότι τα 30 μέτρα του δρόμου "είναι λίγα για την εμβέλεια του ονόματος του Γ. Κουτσοδήμου". Ο Γ. Αναγνωστόπουλος,δημοτικός σύμβουλος από την "Αθήνα 2000" και ο Δημοσθένης Εφραιμίδης από τους "Πολίτες για την Αθήνα" υπογράμμισαν ότι το έργο του αγωνιστή Κουτσοδήμου θα πρέπει να εμπνεύσει τις νέες γενιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ