Παρασκευή 11 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διχάζει η συμφωνία της Μαδρίτης
  • Παραμένει στην αρχική τοποθέτησή του ο Κ. Καραμανλής, αλλά ενισχύει τις αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς
  • Απλόχερη υποστήριξη στην πολιτική της κυβέρνησης προσφέρει ο Κ. Μητσοτάκης

Δύο μέτωπα σχηματίζονται στο εσωτερικό της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ - Ολμπράιτ και όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεάσουν σοβαρά το εσωκομματικό τοπίο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τη μια η ηγεσία του κόμματος που έχει αποδεχτεί κατ' αρχήν τη συμφωνία και επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις μέσω "ερωτημάτων", η οποία συνεπικουρείται από την πτέρυγα Μητσοτάκη και τους νεοφιλελεύθερους, όπως ο Στ. Μάνος. Από την άλλη σχηματίζεται ένας αντιπολιτευτικός πόλος, που στρέφεται ευθέως κατά της συμφωνίας της Μαδρίτης και της "υποτονικής" κριτικής της ηγεσίας της ΝΔ και έχει ως πυρήνα της την ακροδεξιά πτέρυγα, αλλά ενισχύεται και από τους Μ. Εβερτ και Γ. Βαρβιτσιώτη.

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος επιχείρησε χτες να ενισχύσει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΝΔ διά στόματος Θ. Πάγκαλου,ο οποίος εξήρε την εθνικά υπεύθυνη στάση της ηγεσίας της ΝΔ.

Ο Κ. Καραμανλής επανήλθε χτες στο θέμα της συμφωνίας με δήλωσή του στην οποία ουσιαστικά εμμένει στην αρχική τοποθέτησή του, αλλά ενισχύει τις αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τους αντιπολιτευτικούς τόνους, επικρίνοντας τον Κ. Σημίτη, γιατί δεν απάντησε στα ερωτήματα που είχε θέσει. Αποφεύγει να επαναλάβει τα περί "αρχών σε ορθή κατεύθυνση" της συμφωνίας και τονίζει ότι το κείμενο της συμφωνίας "δημιουργεί σοβαρότατη ανησυχία για το πόσο καλύπτει τα εθνικά συμφέροντα και δεν τα εκθέτει σε καινοφανείς ερμηνείες". Επίσης καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει άμεσα διευκρινίσεις στα αρχικά ερωτήματα ("νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα", "αποφυγή μονομερών ενεργειών") που είχε θέσει, στα οποία προσθέτει τη "μη ρητή αναφορά στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας".

Χτες ο Μ. Εβερτ,ο οποίος ήταν γνωστό ότι διαφωνούσε με την αντίδραση της ηγεσίας της ΝΔ, δημοσιοποίησε με γραπτή δήλωσή του τη διαφοροποίησή του. Σε αυτήν αναφέρεται ότι "με δηλώσεις και αντιδηλώσεις δεν αντιμετωπίζεται ένα θέμα που άπτεται ή και θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας". Γι' αυτό ζητά σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για "να αποσαφηνιστούν τα αόριστα σημεία της Συμφωνίας που αφήνουν στην Τουρκία τη δυνατότητα να την ερμηνεύει όπως τη συμφωνία".

Ο Κ. Μητσοτάκης

Χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση Σημίτη, όπως συνηθίζει, έσπευσε να δώσει ο Κ. Μητσοτάκης με δεύτερη δήλωσή του, στην οποία στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης και "καρφώνει" τους "διαφωνούντες" στο ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι την είχε αποδεχτεί και ο Α. Παπανδρέου. Ο Κ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας να εμφανιστεί "δικαιωμένος", υπενθυμίζει ότι το πλαίσιο της συμφωνίας της Μαδρίτης είχε συμφωνηθεί το 1992 στη συνάντηση που είχε με τον Σ. Ντεμιρέλ στο Νταβός. Ομως δεν περιορίζεται σε αυτό και προχωρά σε μια ακόμα ανακρίβεια και αυθαιρεσία, ισχυριζόμενος ότι "η πολιτική αυτή είχε συζητηθεί αναλυτικά στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 18 Φεβρουαρίου 1992 και είχε γίνει δεκτή απ' όλους, περιλαμβανομένου και του Ανδρέα Παπανδρέου".

  • Από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς ανέβασε χτες τους τόνους, χαρακτηρίζοντας επαίσχυντη τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ και επικίνδυνο τον πρωθυπουργό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ