Παρασκευή 11 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Σταματούν αλλά... συνεχίζουν

Ποιος ο λόγος να επιτρέπει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη λειτουργία λατομείων,με την επεξήγηση "προσωρινή", αφού η εμπειρία δείχνει ότι οι επεξηγήσεις συμπληρώνουν απλώς τα... πρακτικά; Τα λατομεία στη Μερέντα και στο Ραμνούντα ακόμα λειτουργούν. Οι δονήσεις, η σκόνη που δρα διαβρωτικά στην επιφάνεια των μνημείων και η αλλοίωση των περιβάλλοντος των μνημείων, μόνο περιληπτικά περιγράφουν την καταστροφή.

Το παραπάνω ερώτημα τέθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ, όπου ξανασυζητήθηκε η άδεια επέκτασης δύο λατομείων (10 στρέμματα ζητούσε το καθένα) στην περιοχή Κορωπίου.Πρόκειται για τα λατομεία Κυριακού και "Τριάς ΑΕ".Το πρώτο βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Λαμπρικού,με βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες. Η Β' ΕΠΚΑ εισηγήθηκε θετικά στην επέκταση. Το δεύτερο είναι άμεσα ορατό από τον αρχαιολογικό χώρο και η Εφορεία εισηγήθηκε αρνητικά. Στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ το αίτημα απορρίφθηκε (2/7), το ίδιο και στη δεύτερη.

Αλλά η δεύτερη συνεδρίαση ήταν... αποκαλυπτική, αφού το αίτημα είχε ως παρασκήνιο το αεροδρόμιο των Σπάτων και την επιθυμία της εταιρίας να παίρνει υλικό από κοντινά λατομεία.Οι παριστάμενοι, όμως, έλεγαν ότι "η επέκταση απλώς θα εξυπηρετήσει τη μελλοντική εφαρμογή της μελέτης του καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Παναγόπουλου, για αποκατάσταση του τοπίου μετά τη λήξη των εργασιών και τη διακοπή των λατομείων".

Ποια διακοπή, όμως, όταν εδώ και 25 χρόνια το λατομείο Κυριακού λειτουργεί παράνομα,με μία άδεια της χούντας (1971); "Εάν συζητούσαμε το θέμα επί της ουσίας, θα έπρεπε να διακόψουμε τη λειτουργία", τόνισαν μέλη του Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι η άδεια επέκτασης θα νομιμοποιούσε την παρανομία.Ωστόσο, για τα λατομεία στο Ραμνούντα, που ακόμα λειτουργούν, μόλις πριν ένα χρόνο το ΚΑΣ ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης να στείλει σήμα διακοπής. Και φωνή βοώντος... Στην προκειμένη περίπτωση, τα δύο παραπάνω λατομεία άδεια επέκτασης δεν πήραν, αλλά ακόμα είναι εκεί και δουλεύουν.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ