Παρασκευή 11 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναστολή λειτουργίας και πρόστιμο

Πρόστιμο 100 εκατ. και αναστολή λειτουργίας του ΑΝΤΕΝΝΑ για ένα δεκάλεπτο επί πέντε μέρες, αποφάσισε χτες του Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την "πληθώρα" των παραβάσεων

Με συνδυασμό δύο κυρώσεων στον ΑΝΤΕΝΝΑ, έκανε χτες την πρώτη ουσιαστικά παρέμβασή του, στο ομιχλώδες τοπίο των εκπομπών που καταπατούν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση, με θέμα την εκπομπή "Κεντρί", το ΕΣΡ αποφάσισε να βάλει πρόστιμο 100 εκατ. στον ΑΝΤΕΝΝΑ, καθώς και την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του σταθμού για 10 λεπτά επί 5 μέρες.Η αναστολή - που ας σημειωθεί προβλέπεται από το νόμο, αλλά μπαίνει ως ποινή για πρώτη φορά - θα γίνει την ίδια ώρα που προβαλλόταν η εκπομπή "Κεντρί". Ενα επίσης νέο στοιχείο είναι ότι το ΕΣΡ θα ζητήσει από τον ΑΝΤΕΝΝΑ την ώρα της αναστολής της λειτουργίας του, να μεταδώσει οπτικοακουστικά το σκεπτικό της απόφασης. Ο "συνδυασμός" των κυρώσεων έχει ένα ιδιαίτερο μήνυμα, από τη στιγμή, που όπως επισημάνθηκε χτες, με την ποινή του χρηματικού ποσού, μπορεί κάποιος να "εξαγοράσει τις ανθρώπινες αξίες".

"Πληθώρα παραβάσεων" διαπίστωσε το ΕΣΡ στην εκπομπή "Κεντρί" του ΑΝΤΕΝΝΑ. Η συγκεκριμένη εκπομπή, αναφερόταν, ως γνωστό, σε ένα μικρό παιδί με ειδικά προβλήματα, το οποίο παρενοχλούσε σεξουαλικά - σύμφωνα με τον ΑΝΤΕΝΝΑ και τα στοιχεία της εκπομπής - ο πατέρας του. Η συνέχεια είναι γνωστή, αφού είχε τραγική κατάληξη με την αυτοκτονία του πατέρα, λίγες ώρες πριν αρχίσει η εν λόγω εκπομπή. Η "πληθώρα" των παραβιάσεων έχει άμεση σχέση με την παραβίαση προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την προστασία του παιδιού και την προσβολή της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Γεώργιος Κασιμάτης, ανέλυσε μετά το πέρας της συνεδρίασης διεξοδικά το σκεπτικό με το οποίο επιβλήθηκαν οι ποινές. Ενας από τους κύριους λόγους είναι ότι η εκπομπή προσέβαλε την προσωπικότητα και τα δικαιώματα του παιδιού, παραβιάζοντας διεθνείς συμβάσεις προστασίας του παιδιού και διατάξεις νόμων και κανόνων δεοντολογίας της χώρας μας. Το ΕΣΡ επισήμανε ιδιαίτερα τη συνέντευξη που πήρε η εκπομπή από το μικρό κορίτσι, αποκαλύπτοντας την ταυτότητα του παιδιού. Διαπιστώθηκε, επίσης, παραβίαση τεκμηρίων αθωότητας του πατέρα, από τη στιγμή που η υπόθεση εκκρεμούσε στα δικαστήρια. Με αυτόν τον τρόπο, η εκπομπή πριν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, δημιούργησε την εντύπωση ότι ήταν ένοχος εγκληματικών πράξεων.

Η απόφαση του ΕΣΡ και το σκεπτικό της, θα κοινοποιηθεί στους επαγγελματικούς συλλόγους όσων συμμετείχαν στη συγκεκριμένη εκπομπή. Η ίδια απόφαση, θα κοινοποιηθεί σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το ΕΣΡ θα ζητήσει το σκεπτικό της απόφασης να μεταδοθεί ως "κοινωνικό μήνυμα". Με αυτόν τον τρόπο το ΕΣΡ επιδιώκει να "συνειδητοποιήσουν οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών, ότι υπάρχουν κανόνες που προστατεύουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα". Η απόφαση, όπως διευκρινίστηκε, είναι "υποδειγματική και παραδειγματική". Το ΕΣΡ, όπως είπαν ο πρόεδρός του Γ. Κασιμάτης και ο αντιπρόεδρος Α. Μανιτάκης, γνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλες εκπομπές που παραβιάζουν όλες αυτές τις αξίες. Για το λόγο αυτό, συστήθηκε επιτροπή με επικεφαλής το μέλος του ΕΣΡ Ριχάρδο Σωμερίτη, η οποία θα εξετάσει "αυτεπαγγέλτως παρόμοιες παραβιάσεις", άλλων σταθμών ή καταγγελίες που έχουν φθάσει στο ΕΣΡ. Η απόφαση του ΕΣΡ για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, αφού καθαρογραφεί, θα σταλεί στον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρη Ρέππα. Η υλοποίησή της θα ξεκινήσει από τη στιγμή που θα βγει υπουργική απόφαση. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αναστολής ψήφισαν 7 μέλη και 2 κατά και για την επιβολή προστίμου 6 υπέρ, 2 μέλη ψήφισαν για 50 εκατομμύρια, ενώ υπήρξε και μία αποχή.

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ