Σάββατο 12 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να αποσυρθούν άμεσα οι ελληνικές δυνάμεις

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης και Στρατής Κόρακας, κατέθεσαν στον υπουργό Εξωτερικών την παρακάτω Ερώτηση:

Οπως έγινε γνωστό από πληροφορίες του Τύπου (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 11/7/1997), οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Βοσνία προχώρησαν, για πρώτη φορά μετά την εγκατάστασή τους στη χώρα αυτή, σε δολοφονικές επιχειρήσεις. Ηδη οι επιχειρήσεις αυτές προκάλεσαν το θάνατο δύο Σερβοβόσνιων στην πόλη Πρίγιεντορ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι παρόμοιες επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες περιοχές της Βοσνίας.

Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν μια νέα απόδειξη για τον πραγματικό ρόλο της λεγόμενης "ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ" στη Βοσνία και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν είναι άλλος από την άσκηση βίας και τρομοκρατίας, με μέσα που θυμίζουν κατοχικούς στρατούς ενάντια σ' ολόκληρους λαούς, ενάντια σε ανυποψίαστους πολίτες, σ' όσους στη Βοσνία αντιστέκονται στη "Νέα Τάξη Πραγμάτων" των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ.

Το επιχείρημα ότι η επιδρομή των Βρετανών και Αμερικανών κομάντος του ΝΑΤΟ έγινε για τη "σύλληψη και τιμωρία εγκληματιών πολέμου" δε στηρίζεται πουθενά. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι τα δύο θύματα δεν αναφέρονται ούτε ακόμα και σ' αυτόν τον απαράδεκτο "κατάλογο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τους εγκληματίες πολέμου στη Βοσνία". Γι' αυτό το λόγο οι υπεύθυνοι των δολοφονιών κάνουν λόγο για ύπαρξη άλλου "απόρρητου καταλόγου". Απόδειξη, επίσης, αποτελεί το γεγονός ότι οι επιδρομές έγιναν μία μέρα μετά την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δύο μέρες μετά τη σχετική παρότρυνση του Αμερικανού Προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν αντέδρασε στην ανακοίνωση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην αμερικανική παρέμβαση, με δεδομένο ότι η δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία δεν είναι εξουσιοδοτημένη ούτε από την περιβόητη πια Συμφωνία Ντέιτον, αλλά ούτε και από την απαράδεκτη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, να προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες μια και υποτίθεται ότι η εξουσιοδότησή της περιορίζεται σε αυστηρά "ειρηνευτικούς ρόλους";
  • Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η Κυβέρνηση για την άμεση απόσυρση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και των ελληνικών δυνάμεων στη Βοσνία, μια και είναι πια ολοφάνερο ότι οι δυνάμεις αυτές συμπεριφέρονται σαν γνήσιες δυνάμεις κατοχής, τρομοκράτησης και αποσταθεροποίησης;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ