Τρίτη 15 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν άσκησε την Κυριακή, 13 Ιούνη, σκληρή κριτική στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Επισήμανε ότι και μόνον το γεγονός ότι μνημονεύονται στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου και οι χώρες της Βαλτικής προκαλεί τη δυσαρέσκεια της Μόσχας. Ο Γιέλτσιν προέβη σ' αυτές τις δηλώσεις στο τέλος των διήμερων συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Ατισάαρι, που έγιναν στην εξοχική κατοικία στη Σούσκαγια Τσούπα (Καρελία), όπου ο Γιέλτσιν κάνει τις διακοπές του. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν την πρώτη επίσημη αντίδραση στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου της Μαδρίτης. "Η Ρωσία ήταν και παραμένει αντίθετη να συμμετάσχουν στις εργασίες του ΝΑΤΟ οι χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών ή οι χώρες της Βαλτικής", τόνισε ο Γιέλτσιν.

Από την άλλη μεριά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ επανέλαβε στην Πετρούπολη, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησής του με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, ότι η Μόσχα είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ κρατών της Βαλτικής. Σημείωσε, επίσης, ότι η ρωσική κυβέρνηση δε διάκειται αρνητικά στην τυχόν ένταξη των ίδιων κρατών σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς ή θεσμούς. Η Ολμπράιτ ενημέρωσε τον Πριμακόφ για την ένταξη στο άμεσο μέλλον της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης.

Στο μεταξύ, επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών Ρωσίας - Δύσης, μετά τη Σύνοδο της Μαδρίτης. Στη ρωσική πρωτεύουσα αναμένεται να φτάσει σήμερα για τον ίδιο λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ