Τρίτη 15 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Προς εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού νόμου

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

"Τέρμα στην τρομοκρατία", υποσχέθηκε χτες να βάλει ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, λίγες μόλις ώρες μετά τη δολοφονία του δημοτικού συμβούλου του "Λαϊκού Κόμματος" Μιγκέλ Ανχελ Μπλάνκο.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Μπλάνκο από τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, μιλώντας σε τηλεοπτικό μήνυμα, υποσχέθηκε ότι θα επισπεύσει την εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού νόμου και προειδοποίησε ότι "θα βάλει τέρμα στην τρομοκρατία".

"Είναι στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσω όλα τα μέσα για να ενισχύσω όλα τα σημεία της συμφωνίας και της ενότητας των δημοκρατικών δυνάμεων σε απάντηση προς το "Ερι Μπατασούνα" και τους τρομοκράτες", τόνισε ο Αθνάρ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα μέλη του "Ερι Μπατασούνα", που θεωρείται πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ, "συνενόχους" στη δολοφονία του Μπλάνκο και κάλεσε τους Ισπανούς να τους απομονώσουν.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε μάλιστα τον ισπανικό λαό να περιμένει "επώδυνες ημέρες", ενόψει της εκστρατείας κατά της ΕΤΑ, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Η δολοφονία του Μπλάνκο καταδικάστηκε στην Ισπανία, αλλά και στο εξωτερικό από τον πάπα, τη γαλλική, τη βρετανική, την ιταλική, την πορτογαλική και την ολλανδική κυβέρνηση.

Στην πόλη Ερμουα κηρύχτηκε τριήμερο πένθος, ενώ πυρπολήθηκαν τα γραφεία της πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ, "Ερι Μπατασούνα", και ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της ΕΤΑ και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για το θάνατο του Μπλάνκο. Οι ειδικές ομάδες καταστολής της αστυνομίας παρενέβησαν, στην προσπάθειά τους να διαλύσουν τις συγκρουόμενες πλευρές, που εκτόξευαν η μία στην άλλη μπουκάλια και πέτρες.

Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ισπανία κράτησαν στις 12 η ώρα το μεσημέρι ενός λεπτού σιγή για να αποτίσουν φόρο τιμής στον συντηρητικό δημοτικό σύμβουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ