Τρίτη 15 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Κάτω τα χέρια" από το χειμερινό επίδομα

Τις έντονες αντιδράσεις οικοδόμων - ξενοδοχοϋπαλλήλων προκαλεί η δήλωση του υπουργού Εργασίας για "επανεξέταση" των επιδομάτων

"Να μην τολμήσουν να καταργήσουν ή να περικόψουν χειμερινό μας επίδομα, γιατί θα έχουν ακέραια την ευθύνη για το τι θα επακολουθήσει", προειδοποιεί με ανακοίνωσή του την κυβέρνηση το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων,μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου", ότι θα "επανεξεταστούν" τα χειμερινά επιδόματα ανεργίας για τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τη γεωργία.

Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου επισημαίνεται ότι "το πενιχρό αυτό επίδομα διασφαλίζει ένα ελάχιστο όριο επιβίωσης σε πολλούς εργαζόμενους του κλάδου, όταν τους χειμερινούς μήνες λόγω των καιρικών συνθηκών διακόπτονται οι εργασίες σε πολλούς τόπους δουλιάς". Το Συνδικάτο καλεί τους οικοδόμους σε ετοιμότητα και τους άλλους κλάδους σε συντονισμό δράσης.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου

"Η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης εξαντλείται στην κατάργηση των επιδομάτων, που οι εργαζόμενοι κατάκτησαν μετά από πολύχρονη πάλη για την επιβίωση των ανέργων, προσφέροντας τα χρήματα αυτά στους βιομηχάνους και τους ξενοδόχους", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και συνεχίζει: "Αυτό απαιτούν οι κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου", το ευαγγέλιο για τον υπουργό, που καθημερινά παρουσιάζει και μια περικοπή. Δηλώνουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους".

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου τονίζεται ότι: "Η επικίνδυνη και αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, μπροστά στην εξυπηρέτηση και τη στήριξη των μεγαλοεργοδοτών και στον χώρο του τουρισμού, δε διστάζει να βάζει στο στόχαστρο τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας, με βασική επιδίωξη την κατάργησή τους και το πέρασμα των χρημάτων μας στις τσέπες των εργοδοτών. Επιδοτούν αυτούς που κάνουν απολύσεις για να προσλαμβάνουν ανέργους".

"Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι που είμαστε εποχιακά απασχολούμενοι - σημειώνεται. Υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις που μέχρι τώρα με την πολιτική τους για τον τουρισμό, εξυπηρετούν τους μεγαλοξενοδόχους και τις πολυεθνικές. Αν θέλουν να βάλουν φραγμό στη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία ας εφαρμόσουν το 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, ας εφαρμόσουν άλλη πολιτική στο χώρο του τουρισμού που θα στηρίζεται στο εσωτερικό τουρισμό, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου".

Η ΤΕ Λασηθίου της ΕΣΑΚ

Την ανησυχία της για το ίδιο θέμα εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Λασηθίου της ΕΣΑΚ,σε ανακοίνωση της οποίας τονίζεται ότι "το επίδομα ανεργίας είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει μια πολιτεία, όταν είναι ανίκανη να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας". Και συνεχίζει: "Χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε ώστε το επίδομα ανεργίας να γίνει τουλάχιστον αξιοπρεπές, φτάνοντας το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και να διαρκεί όσο κρατά η ανεργία του καθένα μας, όπως ισχύει για τους περισσότερους εργαζόμενους στην Ευρώπη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ