Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο "σφυρί" και το Ναυπηγείο Αυλίδας

"Αισιοδοξεί" η ΕΤΒΑ, που υπολογίζει την αξία του ναυπηγείου σε 4-5 δισ.

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στο δρόμο του ξεπουλήματος οδηγεί η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΤΒΑ το τρίτο, κατά σειρά, μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, αυτό της Αυλίδας,αφού "ξέμπλεξε" με τα μεγαλύτερα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Ελευσίνας.

Συνεχίζοντας απτόητη στη "γραμμή" της συνεχούς συρρίκνωσης της ναυπηγικής βιομηχανίας, η κυβέρνηση Σημίτη βγάζει στο "σφυρί" ένα ναυπηγείο με αρκετά καλή υποδομή, που διαθέτει 350 εξειδικευμένους και αρκετά έμπειρους εργαζόμενους. Αυτό, αφού προηγούμενα οι εκάστοτε κυβερνήσεις φρόντισαν να το ξεζουμίζει - μαζί με τους εργαζόμενους - εδώ και 8 χρόνια, ο μεγαλοεφοπλιστής Α. Λελάκης,στον οποίο το έχει νοικιάσει η ΕΤΒΑ, έναντι ψίχουλων, τα οποία, μέχρι πρότινος, ούτε καν κατέβαλλε.

Η πώληση θα γίνει με δυο ταυτόχρονους και παράλληλους διαγωνισμούς. Ενα για το ναυπηγείο και ένα για τη δεξαμενή, ιδιοκτησίας του παλαιού νομικού προσώπου του Νεωρίου Σύρου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΒΑ, η αξία του ναυπηγείου αποτιμάται σε 4-5 δισ. δραχμές περίπου και υπάρχει αισιοδοξία για την έκβαση του διαγωνισμού, με δεδομένο ότι στο παρελθόν είχαν ενδιαφερθεί Ελληνες εφοπλιστές, από τους οποίους τρεις εξακολουθούν και ενδιαφέρονται, σύμφωνα με το διοικητή της ΕΤΒΑ.

Τα Ναυπηγεία Αυλίδας (επισκευαστικά - μετασκευαστικά) για το 1996 πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών 2.995 δισ. δρχ. έναντι 2.969 δισ. το 1995.Το καθαρό αποτέλεσμα της χρήσης '96 παρουσιάζεται ως ζημιά 23 εκατ. δρχ.,η οποία αποδίδεται στην επένδυση - ύψους 260 εκατ. δρχ. - στη δεξαμενή. Το 1995, το ναυπηγείο σημείωσε κέρδη 129 εκατ. δρχ.Την προηγούμενη χρονιά επισκευάστηκαν 126 πλοία, έναντι 130 το 1995, ενώ από την αρχή του 1997 επισκευάστηκαν 42 πλοία.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ