Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
70χρονα Δελφικών Γιορτών

Στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών αρχίζουν σήμερα οι εκδηλώσεις του "Αφιερώματος Δελφικών Εορτών",με την ευκαιρία της 70ής επετείου των πρώτων Δελφικών Εορτών. Στο πλαίσιο της έναρξης θα εγκαινιαστούν οι εκθέσεις "Μια σκηνή για τον Διόνυσο: Θεατρικός χώρος και αρχαίο ελληνικό δράμα" και "Ελληνες Ζωγράφοι και Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Σκηνογραφικές Εκδοχές".Ωστόσο, το κορυφαίο αποψινό γεγονός είναι στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών,όπου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΑ,υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, θα παρουσιάσουν το έργο του Αγγελου Σικελιανού "Πνευματικό Εμβατήριο" σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και σολίστ τους: Μαρία Φαραντούρη, Μάνο Μουντάκη, Αντώνη Κοντογεωργίου.Απαγγέλλει ο Κώστας Καζάκος.Στη συνέχεια θα παιχτούν αποσπάσματα από το "Κάντο Ολύμπικο" του Μίκη Θεοδωράκη.

Στον ίδιο χώρο την Παρασκευή θα παρουσιαστεί το θεατρικό δρώμενο "... με τα φτερά του Αγγελου" σε ιδέα και σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου, η οποία επιχειρεί να προσεγγίσει το έργο του Αγγ. Σικελιανού, αντλώντας στοιχεία από τους μύθους που τον ενέπνευσαν, δηλαδή του Ικαρου, του Εωσφόρου και της Σίβυλλας. Η μουσική είναι του συγκροτήματος "Αβατον" και του Γιώργου Μάγγα,οι ερμηνείες των Ρένης Πιττακή και Γιάννη Κυριακίδη,η κίνηση του Γιάννη Μελισσανίδη,που θα ερμηνεύσει τον Ικαρο.

Την Κυριακή, εξάλλου, στο Αρχαίο Στάδιο, θα παρουσιαστούν τα έργα του Αγγελου Σικελιανού "Ο τελευταίος Ορφικός Διθύραμβος" και "Ο Δαίδαλος στην Κρήτη",σε σκηνοθεσία Ηλία Μαλανδρή.Τη μουσική για το δεύτερο έργο έγραψε ο Γιάννης Μαρκόπουλος.Τους ρόλους του Μίνωα και του Δαίδαλου υποδύεται ο Χρήστος Τσάγκας και της Πασιφάης η Ολγα Τουρνάκη,ενώ τους "Ορφικούς Υμνους" θα ερμηνεύσει ο Στράτος Τζώρτζογλου.

Στο μεταξύ έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις όπως το θεατρικό δρώμενο "Χρησμολογία" στο Μουσείο Δελφικών Εορτών, από το Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης και Ερευνας (17/7) κ. ά.

Να σημειωθεί ότι αύριο (9μμ) στους Δελφούς θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της γλυπτής απεικόνισης των Δελφικών Εορτών και του ανδριάντα του Αγγ. Σικελιανού,έργα που φιλοτέχνησε ο Χρήστος Καπράλος και εντοιχίστηκαν στο σπίτι του Σικελιανού. Η Σούλα Καπράλου,γυναίκα του αξέχαστου γλύπτη, θα διαβάσει γράμματα του ποιητή προς τον Χ. Καπράλο από το 1948 και θα μιλήσει ο καθηγητής Γιάννης Δάλλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ