Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καταγγελιών συνέχεια

Υστερα από τα επικριτικά, και μόνο, σχόλια από συναδέλφους του σκηνοθέτες και ανθρώπους του κινηματογράφου, που είδαν το φως της δημοσιότητας ως απάντηση στο ύφος και το περιεχόμενο των καταγγελιών του Γιάννη Σμαραγδή εναντίον της διοίκησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης επανέρχεται με επιστολή του προς τον Τύπο, με την οποία σημειώνει ότι "οι πράξεις και οι καταγγελίες του αποτελούν μια κραυγή διαμαρτυρίας για την απουσία της πίστης στα μεγάλα, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας", αιτίες που θεωρεί ότι συμβάλουν στην ανυπαρξία ενός "Εθνικού Κινηματογράφου" και ταινιών "ελληνικού αισθήματος".

Τέτοιου είδους έννοιες, που επιδέχονται πολλών ειδών ερμηνείες, περιλαμβάνει η επιστολή, αποφεύγοντας να αναφερθεί ξανά στην ουσία των συγκεκριμένων καταγγελιών εναντίον του ΕΚΚ, τη διοίκηση του οποίου πάντως κατονομάζει ως τον "κύριο υπαίτιο της κακοδαιμονίας" του ελληνικού κινηματογράφου. Ας σημειωθεί επίσης, ότι σε εφημερίδες της περασμένης Κυριακής, ο Κώστας Βρεττάκος,πρόεδρος του ΕΚΚ, δημοσιοποιεί σε εκτενές κείμενο την πορεία της παραγωγής του "Καβάφη", αποκρούοντας τις καταγγελίες Σμαραγδή, ενώ την αντίθεσή τους εκφράζουν και τα μέλη του ΔΣ του Κέντρου.

Από τις απόψεις του Γ. Σμαραγδή, αποστασιοποιείται και η σκηνοθέτιδα Ολγα Μελέα, της οποίας η ταινία "Ο οργασμός της αγελάδας", εμπλέκεται στην περιβόητη πια συνέντευξη, ως παράδειγμα "κακής αντιμετώπισης" του ελληνικού κινηματογράφου από το ΕΚΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ