Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Φόβοι για αναζωπύρωση "πολεμικού" κλίματος

MΠANIA ΛΟΥΚΑ. -

Η ένταση και το εκρηκτικό κλίμα παραμένουν στο προσκήνιο, ενώ οι φόβοι για αναζωπύρωση του "πολεμικού" κλίματος αυξάνονται διαρκώς.

Οι βομβιστικές επιθέσεις επαναλήφθηκαν και το βράδυ της Τετάρτης, αλλά αυτή τη φορά ο στόχος ήταν πολύ συγκεκριμένος. Τέσσερις εκρήξεις που προήλθαν από βόμβες που εκτόξευσαν άγνωστοι προς τη βρετανική βάση κοντά στην Μπάνια Λούκα, δεν προκάλεσαν τραυματισμούς ή υλικές ζημιές. Οι αξιωματούχοι όμως της βάσης, δε θέλησαν να προβούν σε δηλώσεις, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλογιστούν όλες αυτές οι πράξεις βίας, σε πράξεις αντεκδίκησης των Σερβοβοσνίων ενάντια στις νατοϊκές δυνάμεις, για την πολεμική επιχείρηση που εξαπέλυσαν την προηγούμενη βδομάδα που κατέληξε στη δολοφονία του Σίμο Ντριλιάτσα.

Η θεωρία αυτή έχει υποστηριχτεί, και μάλιστα με επιθετικό τρόπο, από τους Αμερικανούς, οι οποίοι πιέζουν με την αφορμή αυτή, αφόρητα το ΝΑΤΟ να προβεί σε ακόμα δυναμικότερες επιχειρήσεις. Το ΝΑΤΟ, με ανακοίνωσή του τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, αντιδρώντας στο "κύμα απειλών" που δέχονται οι διεθνείς αξιωματούχοι, προειδοποίησε ότι είναι έτοιμο να απαντήσει σε ενδεχόμενη ενέργεια αντιποίνων τους. Παρ' όλα αυτά και ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις πως πρόκειται για ενορχηστρωμένη εκστρατεία αντιποίνων, οι στρατιώτες της Δύναμης παρακολουθούν από πολύ κοντά την κατάσταση και όπως δήλωσε ο ταγματάρχης, Τζον Μπλάκλεϊ: "οι άνδρες της "Δύναμης Σταθεροποίησης" είναι άριστα εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι και έχουν πολύ συγκεκριμένους κανόνες που τους επιτρέπουν την εμπλοκή τους με τον εχθρό, ώστε να αντιμετωπίζουν όποια κατάσταση ενδεχομένως προκύψει".

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός στρατηγός, Ουίλιαμ Κράουτς, πραγματοποίησε χτες συνάντηση με τον Μομτσίλο Κράισνικ, ενός εκ των τριών της σερβοβοσνιακής ηγεσίας, χωρίς όμως να κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση, αμφότεροι. Νωρίτερα, ο Κράισνικ είχε απευθύνει έκκληση στη σερβοβοσνιακή κοινότητα να διατηρήσει την ψυχραιμία της, να μην αντιδράσει και να εφαρμόσει τη "Συμφωνία του Ντέιτον" που είναι προς το συμφέρον τους. "Θέλω να πιστεύω ότι τα περιστατικά αυτά ήταν μεμονωμένα και όχι πράξεις αντεκδίκησης. Οπωσδήποτε τα συναισθήματα του φόβου και της αβεβαιότητας εξαιτίας της ύπαρξης της κρυφής λίστας είναι κατανοητά και μπορούν να αποτελέσουν τον πυροδοτικό μηχανισμό για να αυξηθούν η ένταση και οι αντιδράσεις", δήλωσε ο Κράισνικ το βράδυ της Τετάρτης. Οι Σερβοβόσνιοι αντιδρούν στην ύπαρξη της κρυφής λίστας με τους "εγκληματίες πολέμου" που υπάρχει στα χέρια των μελών και των αξιωματούχων της ΝΑΤΟικής δύναμης, αφού μπορεί να προκαλέσει τη σύλληψη οποιουδήποτε, ο οποίος υπήρχε η πιθανότητα να είχε στην κατοχή του όπλο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία! Μία υποψία αρκετά βάσιμη, στηριζόμενη τουλάχιστον στα τελευταία γεγονότα, που όμως οι διεθνείς αξιωματούχοι τη χαρακτηρίζουν υπερβολική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Κράισνικ και Πλάβσιτς στην Μπάνια Λούκα (1997-09-09 00:00:00.0)
Ελιγμοί για την εκτόνωση της σερβοβοσνιακής κρίσης; (1997-09-04 00:00:00.0)
Διχασμένος και ο στρατός... (1997-08-27 00:00:00.0)
Σοβαρά λάθη και παραλείψεις (1996-09-24 00:00:00.0)
Ο Α. Ιζετμπέκοβιτς θα προεδρεύει της "Εθνικής προεδρίας" (1996-09-19 00:00:00.0)
Συλλήψεις Σερβοβόσνιων αξιωματικών (1996-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ