Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σειρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μεσολάβηση

ΓΑΖΑ.-

Τη δική της διαμεσολαβητική προσπάθεια με στόχο την απεμπλοκή των ισραηλινο - παλαιστινίων "ειρηνευτικών συνομιλιών" έθεσε σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια στιγμή, οδηγούνταν σε δικαστήριο του Ισραήλ η νεαρή εξτρεμίστρια, που μοιράζοντας φυλλάδια στα οποία ο Μωάμεθ εικονιζόταν ως γουρούνι, πυροδότησε το ξέσπασμα βίαιων συγκρούσεων στη Χεβρώνα τις τελευταίες βδομάδες.

Στην πραγματοποίηση μιας συνάντησης υψηλού επιπέδου, ανάμεσα στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, στοχεύει η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη. Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος είχε χτες πολύωρη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Μορατίνος δήλωσε ότι έχει αναλάβει το καθήκον να πείσει τον Γιάσερ Αραφάτ να μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 22 του Ιούλη. Στις Βρυξέλλες, τότε, θα βρίσκεται και ο Νταβίντ Λεβί, ο οποίος θα απευθύνει ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής υπογράμμισε ότι δίνεται μια καλή ευκαιρία να εκφράσει τις θέσεις του και ο Παλαιστίνιος ηγέτης στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και να δρομολογηθεί μια συνάντησή του με τον Ντανίντ Λεβί.

Από την πλευρά του, ο Γιάσερ Αραφάτ, μετά τη συνάντησή του με τον Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, απέφυγε να διευκρινίσει αν αποδέχεται την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου. Εξέφρασε, όμως, την ικανοποίησή του για την καταδικαστική, σε σχέση με την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ, προχτεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και επανέλαβε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αντιμετωπίζει, πάντα, θετικά τις πρωτοβουλίες της ΕΕ, της οποίας ο διαμεσολαβητικός ρόλος στην "ειρηνευτική διαδικασία" θα πρέπει να ενισχυθεί.

Στο μεταξύ, ενώπιον του δικαστηρίου οδηγήθηκε χτες η 26χρονη Τατιάνα Σουζγκίν, που συνελήφθη για την κυκλοφορία προσβλητικού για το Ισλάμ φυλλαδίου στη Χεβρώνα, ενέργεια που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της παλαιστινιακής κοινότητας και αλλεπάλληλες βίαιες συγκρούσεις Παλαιστινίων διαδηλωτών με τον ισραηλινό στρατό. Η Σουζγκίν διευκρίνισε ότι δε βλέπει τον Μωάμεθ ως γουρούνι, αλλά υπογράμμισε ότι "ο τρόπος που τον μεταχειρίζονται οι Παλαιστίνιοι ταιριάζει σε γουρούνια", ενώ συμπλήρωσε ότι δε μετανιώνει καθόλου για την πράξη της. Η νεαρή φοιτήτρια εμφανίστηκε στο δικαστήριο φορώντας μια μπλούζα με το σύμβολο της εκτός νόμου εξτρεμιστικής εβραϊκής οργάνωσης "Καχ", της οποίας είναι μέλος. Εάν κριθεί ένοχη η Σουζγκίν μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης μέχρι 25 χρόνια, παρόλο που ο δικηγόρος της ζήτησε να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ