Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτεταμένες δραχμοποιήσεις δανείων σε συνάλλαγμα

Και νέα άνοδο σημείωσε χτες το αμερικανικό δολάριο, που διαμορφώθηκε σε νέα επίπεδα - ρεκόρ καθώς σήμερα θα πουλιέται στις τράπεζες γύρω στις 285 δραχμές

Με εκτεταμένες δραχμοποιήσεις συναλλάγματος προσπαθούν τώρα οι χιλιάδες επιχειρήσεις και καταναλωτές - που έχουν συνάψει στο παρελθόν δάνεια σε συνάλλαγμα - να αποφύγουν τόσο τις δυσμενείς επιπτώσεις από την ανοδική πορεία ορισμένων ξένων νομισμάτων απέναντι στη δραχμή (δολαρίου ΗΠΑ, ιαπωνικού γιεν, αγγλικής στερλίνας κλπ.) όσο και το γενικότερο κλίμα αστάθειας που επικρατεί στο μέτωπο των επιτοκίων και της διαπραγματευτικής αξίας του εγχώριου νομίσματος. Οι τελικές επιπτώσεις, όμως, από την άνοδο των ξένων νομισμάτων, απέναντι στη δραχμή, που δεν αφορούν μόνο τους επιχειρηματίες και το δημόσιο που έχει συνάψει δάνεια σε συνάλλαγμα, αλλά το σύνολο της οικονομίας, θα φανούν στην πορεία του χρόνου. Και είναι βέβαιο, ότι οι απώλειες της δραχμής απέναντι στο δολάριο, θα επιβαρύνουν και τον πληθωρισμό και τα κρατικά ελλείμματα και άλλα βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που καθόρισε χτες το μεσημέρι η Τράπεζα της Ελλάδας, το αμερικανικό δολάριο θα πουλιέται σήμερα στις τράπεζες περίπου μισή δραχμή ακριβότερα. Παρά τη μικρή άνοδο του δολαρίου, η ηρεμία επανήλθε χτες στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος με τις συναλλαγματικές εκροές να μηδενίζονται, ουσιαστικά, και τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς να επανέρχονται στα προηγούμενα επίπεδα. Η τιμή πώλησης του δολαρίου, ορίστηκε για σήμερα στις 284,9 δραχμές, που αποτελεί νέο ρεκόρ για την τιμή πώλησης του αμερικανικού νομίσματος.

Οι περισσότερες τράπεζες - και για την ακρίβεια όσες έχουν ανάλογες δυνατότητες - συνιστούν στους πελάτες που δανειοδοτήθηκαν σε ξένο νόμισμα να"γυρίσουν" τις θέσεις τους σε δραχμές. Να μετατρέψουν δηλαδή τα συναλλαγματικά δάνεια σε δραχμικά, εφόσον κρίνουν ότι οι διακυμάνσεις στο βραχυχρόνιο, κυρίως, διάστημα για νομίσματα όπως το ιαπωνικό γιεν και το αμερικανικό δολάριο, είναι απρόβλεπτες και ευμετάβολες. Γεγονός που καθιστά αβέβαιο και το τελικό μέγεθος των επόμενων τοκοχρεολυτικών δόσεων που οι τελευταίοι θα κληθούν να πληρώσουν.

Στην Τράπεζα της Ελλάδας επισημαίνουν ότι οι μεταβολές αυτές θα μειώσουν το ύψος των υπολοίπων χορηγήσεων σε συνάλλαγμα, αλλά κατά ποσό που δε θα αντιπροσωπεύει το σύνολο των "γυρισμάτων", αφού αρκετοί πελάτες τραπεζών δε δραχμοποιούν τα δάνειά τους, αλλά προτιμούν να πάρουν θέση σε άλλα περισσότερο "δεμένα" με τη δραχμή νομίσματα, όπως το ECU ή το γερμανικό μάρκο.

Ωστόσο, υπό τη σκιά των νέων εξελίξεων, ήδη αρκετές τράπεζες βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες, στο στάδιο της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού σε ξένα νομίσματα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων, η άνοδος των επιτοκίων δανειοδότησης σε συνάλλαγμα, σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση της φορολογίας επί των δανείων αυτών (εισφορά 1,2% του Ν. 128) και τη διαφαινόμενη καθοδική πορεία των αντίστοιχων δραχμικών επιτοκίων, θα καταστήσει σταδιακά ασύμφορη τη δανειοδότηση με ρήτρα ξένου νομίσματος. Εκτός αυτών άλλωστε, οι τράπεζες ήδη "καπελώνουν" τα δάνεια σε συνάλλαγμα μέχρι και με τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες επί του επίσημου επιτοκίου δανεισμού (spread), ενώ ταυτόχρονα δεν παύει να υφίσταται και ο συναλλαγματικός κίνδυνος μεταβολής των ισοτιμιών (risk premium).

Β. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ