Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ"
Σκάβει στα τυφλά

Προβλήματα και στο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου

Προβλήματα, μικρής έκτασης προς το παρόν, που δεν αποκλείεται όμως να πολλαπλασιαστούν, ποσοτικά και ποιοτικά, παρουσιάζει η πορεία του μετροπόντικα στην Αγίου Κωνσταντίνου κατά τη διάρκεια των εργασιών διάνοιξης της σήραγγας. Η καθίζηση που υπέστη το κτίριο επί της οδού Κουμουνδούρου και Αγίου Κωνσταντίνου προκάλεσε βλάβη σε υδαταγωγούς μεταξύ των οποίων και σε υδαταγωγό του Εθνικού Θεάτρου,ο οποίος ξεχείλισε στο βεστιάριο με άγνωστες ακόμα τις ζημιές που προκλήθηκαν στα κοστούμια.Επίσης, αποκολλήθηκαν πλάκες από το πεζοδρόμιο.Χτες το μεσημέρι διενεργήθηκε αυτοψία στο Εθνικό Θέατρο (έργο του Ερνέστο Τσίλερ) από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεοτέρων Μνημείων.Από την αυτοψία προέκυψε ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα τα θεμέλια του κτιρίου, άρα δεν υπάρχει θέμα στατικότητας.Στο μεταξύ η κατασκευάστρια εταιρία θα έπρεπε κατά τις εργασίες διάνοιξης να κάνει παράλληλα και υποστηλώσεις των εδαφών, αλλά ουδείς γνωρίζει αν η εταιρία φρόντισε για την ασφάλεια των εδαφών και των γύρω κτιρίων.

Και η αλήθεια είναι ότι η "Αττικό Μετρό" έως τώρα δε φημίζεται για την ευαισθησία της και τη συνέπειά της, πριν την έναρξη των εργασιών, αλλά και στη διάρκεια αυτών, αφού και σε άλλες περιπτώσεις (βλ. Κεραμεικός, πλ. Καραϊσκάκη) έχει εμφανιστεί με ανεπαρκείς ή ανύπαρκτες μελέτες για την κατάσταση και την ασφάλεια των εδαφών.Οι ειδικοί πάντως λένε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, συστηματική παρακολούθηση και διενέργεια συχνών δειγματοληπτικών γεωτρήσεων,ώστε να είναι γνωστή η κατάσταση του αθηναϊκού σχιστόλιθου σε κάθε σημείο, δεδομένου ότι παρουσιάζει ασυνέχειες, σε πολλά σημεία που δεν τα ξέρουμε είναι διαταραγμένος και δεν αποκλείονται κι άλλες τοπικές καθιζήσεις.

Αλλά είναι διατεθειμένη η "Αττικό Μετρό" να λάβει μέτρα προστασίας; Ο τρόπος που αντιμετώπισε το γεγονός ο πρόεδρος της "Αττικό Μετρό", κ. Κίκηρας, είναι αποκαλυπτικός. Θεωρεί ότι αυτά συμβαίνουν καθημερινά, άρα... δεν προβληματίζεται.Να πούμε ότι μας κάνει εντύπωση; Θα 'ταν ψέματα. Αν θυμηθούμε ότι παραλίγο να κόψουν στα δύο τον Κεραμεικό... Κι αυτά καθημερινά συμβαίνουν;

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ