Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική "γέφυρα" επικοινωνίας

Σε τόπο συνάντησης και δημιουργίας, μετατράπηκε το Ευρωπαϊκό - Βαλκανικό Κέντρο Νεολαίας (πρώην Ρεμέτζο Παλλάς στην Καλαμαριά. Από την 1η Ιουλίου και για δεκαπέντε μέρες, στο χώρο του, φιλοξένησε τις εργασίες του Α Διαβαλκανικού Συμποσίου Εικαστικής Δημιουργίας.Καλλιτέχνες από τις βαλκανικές χώρες, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, δημιούργησαν με το χρωστήρα και τη σμίλη, μια "γέφυρα" ειρήνης, μια "γέφυρα" επικοινωνίας που δε γνωρίζει σύνορα. Οργανωτής αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και συνδιοργανωτές, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη '97 και ο Δήμος Καλαμαριάς.

Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε, με στόχο "τη συνύπαρξη καλλιτεχνών των χωρών της Βαλκανικής, την κοινή παρουσίαση της εικαστικής δημιουργίας των Βαλκανίων, την ανταλλαγή εμπειριών και γνωριμιών". Με δεδομένο ότι οι χώρες των Βαλκανίων έχουν σημαδευτεί από εσωτερικές συγκρούσεις και πολέμους, στόχος επίσης ήταν "να αποδειχτεί ότι η τέχνη είναι γέφυρα επικοινωνίας που δε γνωρίζει σύνορα. Αλλωστε, τα Βαλκάνια είναι ένας χώρος με κοινές πολιτιστικές παραδόσεις, οι χώρες συναντώνται ιστορικά στο παρελθόν και σήμερα μπορούν να αναπτύξουν μια κοινή πολιτιστική ταυτότητα στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι".

Στο συμπόσιο έλαβαν μέρος καλλιτέχνες από: Αλβανία (Βλαντιμίρ Γκρόσα, Μιμόζα Αράπι.Βουλγαρία (Ιρένε Παρασκεύοβα, Στ. Χριστόφ Γκραντσάροφ). Νέα Γιουγκοσλαβία (Βλαντιμίρ Καράμοβιτς, Ζοράν Τοντόβικ). Τουρκία (Ισμέτ Ντεγκουρμεντού, Κεμίλ Εργκούν). FYROM (Ζοράν Τζακιμόφσκι, Τζορτάνα Νταούτοφσκα). Ρουμανία (Ρ. Μαρσέλ Μοράρου, Ντ. Πάσιμα). Την Ελλάδα εκπροσώπησαν, μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος μέσω του ΕΕΤΕ και επιλογή από την "Επιτροπή Κρίσεων" του Επιμελητηρίου, οι Μαρία Σεβαστάκη, Κώστας Ζούρλας,η ομάδα "Ελασμα" (Μάνια Ζιώγα, Νικόλας Μπλιάτκας, Μάκης Καραντινός, Σταύρος Παναγιωτάκης) και η Δήμητρα Κουμαντάκη.Οργανωτική συντονίστρια του συμποσίου ήταν η ζωγράφος Βούλα Κερεκλίδου.

Κατά τη διάρκεια του συμποσίου, πραγματοποιήθηκε στρογγυλό τραπέζι, με θέμα "Προβλήματα εικαστικής δημιουργίας στις βαλκανικές χώρες",στο οποίο επισημάνθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα πολιτιστικής ανάπτυξης, ο ρόλος του εμπορίου στην εξέλιξη της τέχνης, η ελευθερία της τέχνης και η αναγκαιότητα μιας στενότερης επικοινωνίας.

Την ημέρα της λήξης των εργασιών του συμποσίου (15/7, 8.30μμ), έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκειά του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23/7 και θα λειτουργεί από τις 9.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι.

Σημειώνουμε ότι φιλοδοξία των διοργανωτών είναι το Διαβαλκανικό Συμπόσιο να γίνει ένας θεσμός, που να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά διετία) και να πραγματοποιείται και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ