Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΤΑΧΙΡ ΜΙΤΣΙ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Δεν είμαστε τέρατα

- Πώς κρίνετε τα Προεδρικά Διατάγματα για την καταγραφή των αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας;

- Εμείς διαφωνούμε. Τα ΠΔ δεν ξεκαθαρίζουν την κατάσταση. Αλλωστε πριν έρθουν στο Υπουργικό Συμβούλιο άλλαζαν μέρα με τη μέρα. Στις αρχές ζητούσαν Ποινικό Μητρώο, τώρα δεν το απαιτούν.

Το σοβαρότερο όμως είναι ότι η νομιμοποίηση Αλβανών, Σκοπιανών, Βουλγάρων και Τούρκων μεταναστών θα εξαρτάται από διακρατικές συμφωνίες. Ανάλογα δηλαδή με τις πολιτικές συγκυρίες, αυτοί οι μετανάστες θα είναι όμηροι των κυβερνήσεων, είτε των χωρών τους, είτε της Ελλάδας, που θα τους μεταχειρίζονται όπως επιθυμούν. Το ζήτημα αυτό βασικά τέθηκε για τους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα, αφού αυτοί αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμό των αλλοδαπών.

Ομως οι διακρατικές συμφωνίες αλλάζουν συχνά. Σήμερα οι κυβερνήσεις τα έχουν καλά. Αύριο όμως μπορεί να τα χαλάσουν. Τα ΠΔ αποτελούν νόμους, που δε θα ισχύουν όμως για όλους. Οι Αλβανοί εξαιρούνται από την εφαρμογή τους, παραμένοντας όμηροι των δυο κυβερνήσεων, όποιων θα αναδείχνονται κάθε φορά. Ετσι μένουμε μετέωροι.

Επίσης όσοι έρθουν μετά την καταγραφή στην ουσία θα είναι παράνομοι, αφού για αυτούς θα ισχύει ο ρατσιστικός νόμος 1975. Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι η πρώτη κάρτα - απαραίτητη για την έκδοση της δεύτερης - θα δίνεται μόνο στους αλλοδαπούς που βρίσκονται μέχρι τις 27 Ιουνίου στην Ελλάδα. Τι θα γίνει όμως με τα μέλη των οικογενειών που θα έρχονται στη χώρα σας;

- Πώς θα θέλατε να είναι η θέση των Αλβανών μέσα στην ελληνική κοινωνία;

- Πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στους Ελληνες και Αλβανούς εργαζόμενους. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Τα ΜΜΕ όμως φυτεύουν κάθε μέρα το σπόρο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Με το παραμικρό κακό που γίνεται φταίνε οι Αλβανοί. Για την ανεργία δε φταίμε εμείς, αφού υπήρχε στη χώρα σας πολύ πριν έρθουμε εμείς σε αυτήν. Για την εγκληματικότητα το ίδιο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με στοιχεία του αναφέρει ότι η εγκληματικότητα των αλλοδαπών αποτελεί το 15% της συνολικής εγκληματικότητας που υπάρχει στην Ελλάδα. Πολλές δε περιπτώσεις αφορούν μόνο παράνομη είσοδο, παραμονή και εργασία.

Θέλουμε μεγαλύτερο σεβασμό. Εχουμε αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Δεν είμαστε τέρατα, όπως μας εμφανίζουν από τα κανάλια.

- Πώς κρίνετε το ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα για τα παιδιά των Αλβανών;

- Είναι ό,τι χειρότερο για τα παιδιά μας. Δεν έχουμε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Δεν τα δέχονται σε αυτά, αφού δεν έχουν άδεια παραμονής. Με διάφορους τρόπους καταφέραμε να γράψουμε μερικά παιδιά σε παιδικούς σταθμούς ή σχολεία. Τα περισσότερα παραμένουν όμως αμόρφωτα.

- Πώς διαμορφώνεται η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία; Πώς βλέπετε το μέλλον της πατρίδας σας;

- Η πολιτική που ακολούθησε το Δημοκρατικό Κόμμα και ο Σ. Μπερίσα, με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και της ΕΕ, κατέστρεψε τα πάντα στη χώρα μου. Κατάφεραν να μας διαλύσουν. Μας έκλεψαν και μας έκλεισαν τα σπίτια. Για το μέλλον της χώρας μου δεν μπορείς να βγάλεις εύκολα συμπεράσματα, αφού δεν υπάρχουν κόμματα που να μπορούν να την κυβερνήσουν.

Ο αλβανικός λαός δεν πιστεύει πια σε κανέναν και σε τίποτα. Τελευταία μιλάνε τα όπλα...

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ